Komitetas ketvirtadienį ketvirtadienį pritarė nuo liepos turinčio įsigalioti Darbo kodekso pataisoms, dėl kurių Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovai sutarė Trišalėje taryboje.

Pagal naująjį Darbo kodeksą kasmetinės atostogos bus perskaičiuojamos darbo dienomis, už kiekvienas septynias kalendorines dienas atostogų suteikiant penkias darbo dienas kasmetinių atostogų (jeigu dirbama penkias dienas per savaitę) arba šešias darbo dienas už kiekvienas septynias dienas (jeigu dirbama šešias dienas per savaitę).

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys prognozavo, kad gali atsirasti žmonių, kurie „sukauptas atostogas kalendorinėmis dienomis norės jomis ir išnaudoti“.

„Jie ateis prašyti atostogų, bus neaiškumų - vieni traktuos naujas nuostatas, kiti norės kalendorinių“, - sakė parlamentaras.

Pasak užsienio investuotojus Lietuvoje vienijančios asociacijos „Investors Forum“ vadovės Rūtos Skyrienės, darbdaviai su darbuotojais dėl nepanaudotų atostogų susitars.

„Kiek kalbėjau su mūsų nariais, investuotojais, daugelis apskritai sako, kad kompensuos tiek, kiek priklauso, kiek norės, ta prasme - kiek kalendorinių, tiek atiduos darbo dienų ir nesuks galvos. Ir daug įmonių, kurios nenorės veltis į ginčus su darbuotojais, taip pasielgs. Žinoma. ne visos“, - teigė „Investors Forum“ vadovė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė parlamentarus informavo, kad nepanaudotas atostogas perskaičiuoti iš kalendorinių dienų į darbo sutarta Trišalėje taryboje.

Įsigaliojus naujam kodeksui darbuotojams bus suteikiama 20 darbo dienų atostogų (jeigu dirbama 5 darbo dienas per savaitę) arba 24 dienas (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę). Darbo ir kolektyvinės sutartys arba Vyriausybė galės nustatyti ilgesnės trukmės atostogas, pavyzdžiui, už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)