Šalies ekonomikos, finansų, prekybos bei pramonės ministerijos po derybų su transporto profsąjungomis nusprendė padidinti benzino kainas 18,5 proc. (maždaug iki 0,87 dolerio už litrą), dyzelinio kuro - 20 proc. Žibalo kaina padidės 17 proc.

Naujieji tarifai įsigalios jau nuo gegužės 15 dienos. Kaip pažymi AFP, išvakarėse automobilių vairuotojai Port o Prense rikiavosi į ilgas eiles prie degalinių, kad paskutinį kartą prisipiltų degalų ankstesnėmis kainomis.

Praėjusių metų rugpjūtį Haičio vyriausybė jau mėgino didinti degalų kainas. Tačiau po to, kai Port o Prense prasidėjo neramumai, o Senatas pasisakė prieš tokią priemonę, tarifai vėl buvo sumažinti.

Haitis importuoja beveik visas pirmos būtinybės prekes. Kaip pažymi apžvalgininkai, benzino branginimas paskatins kainų augimą šalyje ir neišvengiamai sukels gyventojų nepasitenkinimą.

Karibų valstybė eksportuoja prekių vos už vieną milijardą dolerių per metus, o šalies importo apimtys viršija 3 mlrd. dolerių. Dėl tokio didelio prekybos deficito šalies valdžia nebepajėgi aptarnauti skolos už lengvatinėmis sąlygomis tiekiamus naftos produktus iš Venesuelos.

Haičio respublika, kurioje gyvena apie 10,6 mln. žmonių, yra skurdžiausia Vakarų pusrutulio valstybė. 2010 metais šalyje įvyko galingas žemės drebėjimas, nusinešęs per 220 tūkst. žmonių gyvybių. Tais pačiais metais Haityje kilo choleros epidemija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)