ŠRAAD gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai trečiadienį atlikto patikrinimo metu nustatė, kad dramblys laikomas vidaus patalpoje, kurios išmatavimai yra 32 kvadratiniai metrai, bei lauko patalpoje, kurios plotas beveik 225 kvadratiniai metrai. Nustatyta, kad dramblio laikymo vidaus patalpa neatitinka laukinių gyvūnų naudojimo taisyklių 4 priede nurodyto ploto – 60 kvadratinių metrų, teigiama pranešime spaudai.

Šio cirko veikla domimasi jau ne pirmą kartą. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas dar balandžio pabaigoje gavo kito cirko atstovų skundą, kad „Francesko Praga“ cirkas, kurio globoje yra egzotinių gyvūnų, numato rengti pasirodymus Mažeikių mieste. Nuvykusiems aplinkosaugininkams cirko atstovai nepateikė Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei savivaldybės išduotus leidimus rengti pasirodymus. Taip pat nurodė, kad dėl leidimo yra kreiptasi Aplinkos apsaugos agentūrą.

ŠRAAD atstovai apie planuojamus rengti cirko pasirodymus su egzotiniais gyvūnais pranešė aplinkos apsaugos agentūrai. Tačiau agentūra neatsakė, dėl kokių priežasčių leidimas neišduotas ir ar jis bus išduodamas.

Cirkui persikėlus į Šiaulius ir ėmus rengti pasirodymus, ŠRAAD gavo Aplinkos apsaugos agentūros raštą, kad yra kreiptasi į Lietuvos zoologijos sodą dėl sutikimo mokslo ir mokymo tikslais priimti ketinamus sulaikyti ir konfiskuoti cirko „Francesko Praga“ gyvūnus: afrikinį dramblį ir du liūtus. Lietuvos zoologijos sodas nurodė, kad dėl vietos stokos negali priimti ketinamų sulaikyti ir konfiskuoti gyvūnų.

Tikrintojams cirko atstovai pateikė teisėtus gyvūnų įsigijimo dokumentus, sertifikatus, gyvūnų pasus ir kitus reikiamus dokumentus, kurie atitinka keliamus reikalavimus. Tačiau atstovai neturėjo reikiamo Aplinkos apsaugos agentūros išduoto leidimo prekiauti gyvūnais, jų dalimis ar gaminiais iš jų skirto cirko pasirodymams.

Aplinkosaugininkai surašė patikrinimo aktą ir cirko atstovams įteikė privalomą nurodymą, įrengti laikomam drambliui 60 kvadratinių metrų vidaus patalpą bei Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui, ne vėliau kaip per 12 dienų pateikti leidimą prekiauti gyvūnais, jų dalimis ir gaminiais iš jų.

Neįvadžius šio nurodymo cirko atstovams būtų taikoma administracinė atsakomybė.