Pratęsti lengvatą siūlė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS- LKD) frakcijos narių grupė.

Tačiau tokio pasiūlymo priėmimui balsų pritrūko.

Už konservatorių projektą balsavo 35 Seimo nariai - visi posėdyje dalyvavę TS-LKD nariai, mišri Seimo narių grupė, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, didesnė dalis Liberalų sąjūdžio, taip pat 2 socdemai ir 3 valstiečiai).

Prieš buvo 14, o susilaikė 30 - daugiausia valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų ir Socialdemokratų partijos frakcijų narių.

Iš viso balsavime dalyvavo 79 parlamentarai.

Įstatymo projekte siūlyta, kad 9 proc. lengvatinis PVM tarifas iki 2020 m. birželio 1 d. būtų taikomas šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti, į gyvenamąsias patalpas tiekiamam karštam vandeniui arba šaltam vandeniui karštam vandeniui paruošti ir šilumos energijai, sunaudotai šiam vandeniui pašildyti.

Kiek anksčiau ilgus metus galiojančią lengvatą teigiamai įvertino prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Neseniai ji teigė, kad lengvatos atsisakymas į biudžetą atneštų 30 mln. eurų, turėtų poveikį 700 tūkst. gyventojų ir skatintų „pašalpinę visuomenę“.

„Visada, kai kalbame apie vieno ar kito finansinio instrumento panaudojimą, turime galvoti apie tikslą. Ko siekiame? Ar daugiau surinkti į biudžetą, ar neva didesnio socialinio saugumo, ar teisingumo. Iš tiesų, kai kalbame apie lengvatas, tai Lietuvoje jų yra virš 43, o tai reiškia beveik 1 mlrd. eurų sumą.

Norėčiau tik paminėti, kad šios lengvatos atsisakymas galiausiai į biudžetą atneštų tik apie 30 mln. eurų, bet paliestų 700 tūkst gyventojų, todėl politiškai, socialiai ir finansiškai sunkiai pateisinamas pasiūlymas“, - interviu LRT radijui sakė D.Grybauskaitė.

Ir premjeras Saulius Skvernelis neseniai kalbėjo, kad nuolatinis lengvatos įtvirtinimas (iki šiol ji buvo periodiškai pratęsiama) yra galima alternatyva.

„Jeigu ji atsiras, tai ji bus įtvirtinta ir nekintama, arba jos nebus“, - BNS citavo žurnalistams kalbėjusį premjerą, kurio teigimu, pratęsinėti lengvatą kas metus nėra prasminga.

Anot S. Skvernelio, Vyriausybė šiuo metu (t.y. praėjusią savaitę) „eina į finišo tiesiąją“, ruošdama kompleksines mokesčių pertvarkas. Ministras pirmininkas sakė, kad dėl šildymo bus ieškoma socialiai teisingiausio sprendimo, kaip paremti žmones, kuriems šildymas yra didelė našta.

Premjeras tada pridūrė, kad „šiandien laikosi tos pozicijos, kuri buvo išsakyta Vyriausybės“. Iki šiol Vyriausybė pasisakė prieš lengvatos pratęsimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (377)