„Mes tai neprekiaujame (alkoholiu – DELFI), bet ar licencijos bus išduotos prekybininkams? Reikia visus punktus atversti“, – ragino festivalių organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka.

Jis atkreipė dėmesį, kad nors jau skelbiama, kad draudžiama prekiauti alkoholiu festivaliuose nebus, nėra aišku, ar tai nėra tik formalus pareiškimas ir ar tikrai prekybininkams bus išduotos licencijos, kadangi tai nėra stacionarios prekybos vietos.

„Lauko kavinėms, neturint stacionarios vietos, yra uždrausta šitame įstatyme, kiek mes žinome, prekiauti alkoholiu – tai jos negali prekiauti ir renginiuose, festivaliuose. Apie tai mes nieko negirdime. Tai vadinasi, kad vis tiek negalės festivaliai“, – piktinosi A. Barniškis-Blėka.

Jie piktinosi, kad su jais – komercinių renginių organizatoriais, kultūrininkais, niekas nesikalbėjo, jie yra negirdimi, todėl tenka imtis kitų būdų.
Algirdas Barniškis - Blėka

„Norime pranešti, kad gegužės 16 d. 16 valandą, jei viskas bus sėkmingai, planuojame padaryti taikų koncertą būtent šioje vietoje prie Seimo, kuriame manau, kad prisijungs labai daug Lietuvos muzikos žvaigždžių, kultūros veikėjų, menininkų, mokslininkų.

Jeigu mūsų nesikvietė iki šiol kalbėtis, diskutuoti apie esamą situaciją, mes pažadėjome, kad remsime būgnais, gitaromis Seimo duris ir duosime garso. Paradoksalu. Sausio 13 dieną mes ant šitų laiptų grojome už laisvę, tai dabar šitoje vietoje gegužės 16 d. grosime už laisvę rokenrolui“, – sakė A. Barniškis-Blėka.

„Rokas ne vieną valdžią nugriovė, tai ir šitą nugriaus. Kokios čia problemos, iš esmės muzika, kultūra gali savo darbą padaryti anksčiau ar vėliau, užtat ir reikia kalbėti. Aš manau, kad jokia valdžia jokių rezultatų nepasieks, jei nesikalbės su savo piliečiais.

Dabar tas ir vyksta, kažką trise susitarė, pamurmėjo, kažką išmetė į viešą erdvę, susprogdino granatą ir paskui visi tegul aiškinasi, ką draus, ką ne. Paskui mes turime rezultatą – išsivaikščiojančią Lietuvą ir nepatenkinus žmones, nes su jais elgiamasi kaip su karvėmis. Tai duosime šieno, tai neduosime“, – nesupranta Saulius Urbonavičius-Samas.

Koncerte pasirodys grupė „Bix“, „G&G Sindikatas“, tikimasi, kad prisijungs daugelis žinomų atlikėjų.

19-mečiai atlikėjai negalės lipti ant scenos?

Festivalių organizatorius piktina, kad su jais nėra mezgamas dialogas ir sunku suprasti, kaip bus, priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

„Problema tai, kad niekas nešneka. Jie kažką sugalvojo, meta granatą ir sprogo. Sako: blogai, ne tuos nukalėm, reikia iš naujo galvoti. Tada biški atsitraukia, vėl puola – čia ir yra problema su šita valdžia. Lozungai dideli, garsūs, kad kovosime su alkoholiu, o kaip? Nėra plano.

Uždrauskite seksą – tai išvis demografijai bus ragas. Visur yra sveikas protas ir planas. Kadangi aš, kaip matau, šita daug vilčių teikianti vyriausybė neturi jokio plano ir tas desperacinis „darykime kažką, kad kažką daryti“ ir „nesikalbėkime, nes mes geriau žinome“ – tai čia problema didžiausia.

Tokias problemas kaip alkoholizmas, narkomanija, kas bebūtų – jas reikia spręsti su visa visuomene, kartu kalbėtis, su visuomenės veikėjais, kurie turi įtakos. Reikia turėti normalų dialogą, ir tik tada mes bendrai galime nugalėti. Nes valdžia viena nieko negali nugalėti, be šansų“, – sakė S. Urbonavičius-Samas.
Saulius Urbonavičius

A. Barniškis-Blėka teigė, kad dėl informacijos stokos sunku susigaudyti, o valdžia bendrauti nenori:

„Į dialogą kvietėme Seimo narius, kadangi nuo jų priklausys daug sprendimų įstatyme. Iki šios dienos mūsų tai niekas ir nesikvietė, mes savo iniciatyva patys pasiprašėme į Kultūros komitetą, kuriame pabandysime dar sykį pakartoti savo kreipimąsi ir pasakyti savo poziciją, pabandysime papasakoti, kas vyksta festivaliuose Lietuvoje, kaip viskas vyksta. Rytoj bus Sveikatos komiteto susirinkimas, kur mes irgi prisiprašėme, kad įsileistų. Nežinau, ar mums ten leis pasisakyti, ar ne, ar išvis išklausys, bet pabandysime poziciją savo išsakyti.

Jis atkreipė dėmesį, kad neaišku, ar festivalyje, kuriame bus leidžiama vartoti alkoholį, bus įleidžiami nepilnamečiai asmenys. Kas bus, jei amžius, iki kada negali įsigyti alkoholio, išties bus didinamas iki 20 metų.

„Atlikėjai, kuriems yra 19 metų, irgi negalės (dalyvauti festivalyje – DELFI). Kas neturės 20 metų – negalės lipti ant scenos, o jaunų talentų yra labai daug.“

„Nešneka – reikia šaukti, gal išgirs pro langus. aš esu liudininkas festivalių, nuo pat pirmųjų groju juose ir atsimenu pirmus festivalius, kai skraidydavo buteliai virš galvų. Matau tuos festivalius, kurie yra dabar, jie tiesiog džiugina širdį ir akis.

Aš pats daugiau nei 11 metų nevartoju alkoholio – gyvas pavyzdys, kad galima kitaip gyventi, bet aš nieko prieš prieš tuos žmones, kurie vartoja normaliai kažkiek alkoholio, kažkiek atsipalaiduoja ir linksminasi. Ir tokie dalykai, kai ribojama laisvė, kai nesikalbama su žmonėmis, t. y. jie sugalvojo ir geriau žino už mus, kada mums šikti, kada mums kakoti, kada mums gerti, negerti, ką valgyti ir ko nevalgyti, lygtai mes esame avinų banda, kurie neturi savo sprendimo teisės ir su jais nereikia pasikalbėti.
Saulius Urbonavičius

Čia yra problema, manau, kad muzika, muzikantai, kovojam už laisvę, laisvė tai nereiškia daryt, ką norime, tai yra atsakomybė, bet griežtinkime atsakomybę, bet neribokime laisvės“, – sakė S. Urbonavičius-Samas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)