Drėgmės sraigėms užtenka, bet vis dar trūksta šilumos.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) duomenimis, Panevėžio mieste ir rajone supirkti sraiges šįmet planuoja tik dvi supirktuvės.

Viena – Panevėžyje, Pušaloto gatvėje, kita – Naujamiestyje. Kiek daugiau supirkėjų užsiregistravo Pasvalio rajone. Čia tokia veikla planuoja užsiimti penki verslininkai.

„Sraigių rinkimo sezonas prasidėjo gegužės 1-ąją ir tęsis iki liepos 1 dienos. Nesu šios faunos žinovas, bet pernai sraigių supirkėjai didelio uždarbio neturėjo“, – teigė Panevėžio RAAD Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Alfredas Breivė.

Tiek rinkėjai, tiek supirkėjai, pasak aplinkosaugininko, privalo paisyti vynuoginių sraigių išteklių naudojimo reikalavimų, patvirtintų aplinkos ministro įsakymu. Lietuvoje vynuogines sraiges leidžiama rinkti ir supirkti, kai jų kiauto skersmuo ne mažesnis nei 28 milimetrai.

Šiuos gyvius draudžiama rinkti gamtiniuose rezervatuose, zoologiniuose ir botaniniuose-zoologiniuose draustiniuose bei kitose saugomose teritorijose, jeigu tai numato jų veiklą reglamentuojantys teisės aktai.

Prieš superkant sraiges jas privalu išrūšiuoti supirkimo vietoje. Po rūšiavimo negali likti daugiau kaip 5 proc. mažesnių sraigių, nei leidžiama. Taip pat rinkėjai sraiges turėtų dėti į tinklinius, o ne plastikinius maišus.

Mat pastaruosiuose gyvi šliužai nugaišta. Vienos supirktuvės Pasvalio rajone darbuotojas „Sekundei“ guodėsi, jog sraigių supirkimo sezonas prasidėjo itin vangiai.

Supirkėjas nesulaukė dar nė vieno atvežusiojo parduoti sraigių.

„Vėluoja pavasaris, vėluoja ir sraigės“, – nerimavo verslininkas. Jo žiniomis, sraigių supirkimo kainos šiemet gali siekti apie 50 ct už kilogramą. Tačiau, anot jo, supirkėjai siūlo labai įvairius įkainius.

Daugiau skaitykite - naujienos.lt.