„Tai iškreipia konkurenciją, ir žmonės nukenčia tuo metu, kai savivaldybė perka iš savęs pačios neaiškiomis sąlygomis, bet kokia galima kaina, o kada dėl tų pačių paslaugų teikimo gali konkuruoti rinkoje esantys dalyviai, tai be abejonės nuo to labiausiai išlošia žmonės“, – sakė Prezidentės vyriausiasis patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė interviu „Žinių radijui“.

Prezidentės vyriausiasis patarėjas atkreipė dėmesį, kad prieš tokius sandorius pasisako Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė, Viešųjų pirkimų taryba, Konkurencijos taryba, teismų praktika taip pat rodo, kad skundų atveju tokiems sandoriams užkertama galimybė.

„Praėjusią savaitę Vilniaus administracinis teismas įpareigojo Trakų savivaldybę konkurencingu būdu rengti konkursą ir atrinkti vieną ar kelias įmones viešų teritorijų tvarkymo darbams. Kovo pabaigoje vienas teismas atmetė Joniškio savivaldybės skundą, kuriuo savivaldybė prašė netaikyti įpareigojimo konkursu pasirinkti atliekų tvarkymo įmonę . Bylos yra pralaimimos, kai yra sudaromi visuotiniai sandoriai“, – vardijo M. Lingė.

Pasak Prezidentės vyriausiojo patarėjo, tokių sandorių augimas rodė, kad tai yra naudojama ne išimtiniams atvejams, kaip buvo nustatęs Konstitucinis teismas, – 2015 m. savivaldybių sandoriai sudarė 68 proc. visų sudarytų sandorių.

„Tikimės, kad Seimo nariams užteks politinio ryžto atlaikyti spaudimą ir tarnauti visuomenės gėriui, viešajam interesui ir žmonių gerovei“, – sakė M. Lingė.

ELTA primena, šalies vadovė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Viešųjų pirkimų, Komunalinio sektoriaus pirkimų ir lydinčiųjų įstatymų pataisas. Seimo priimtos įstatymo pataisos draudžia sudaryti vidaus sandorius valstybės valdomoms įmonėms, bet palieka šią galimybę savivaldybėms ir jų valdomoms įmonėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)