„Naujų PVM (pridėtinės vertės mokesčio – DELFI) lengvatų tikrai nesiūlysime“, – sako Finansų ministras Vilius Šapoka.

„Verslo žinių“ surengtame Prekybos forume trečiadienį jis pristatė svarbiausias mokesčių naujoves, kurios turės didžiausią poveikį prekybos sektoriui – vidaus vartojimui, darbo rinkai, plėtros perspektyvoms.

Nuo birželio 1 d. nebus taikomas lengvatinis PVM tarifas šildymui, todėl šildymo kainos išaugs. Buvusi valdžia PVM lengvatas bandė siūlyti mėsai, pagrindiniam maisto produktų krepšeliui, tačiau tai nesulaukė palaikymo.

Ministras pripažino, kad naujų lengvatų ir neplanuojama: „Kalbant apie bendrą mokesčių tarifą, visuomet yra dilema dėl šito mokesčio, bet vėlgi, bet kokie pasvarstymai šio mokesčio mažėjimo linkme turėtų vykti ne šito ekonominio ciklo metu, nes turime spartėjančią infliaciją. Tai papildomai skatinti rinką, mažinant PVM tarifą – itin rizikingas dalykas. Kalbant apie PVM analizę, ji yra atlikta, yra nepagrįstų lengvatų, mes šitą žinome, jos buvo įgyvendintos siekiant nusipirkti elektorato balsų, bet analizė rodo, kad dažnai su siekiais, realybe, jos mažai susijusios.“

Jis taip pat atskleidė, kad šiuo metu yra svarstoma, kad GPM (gyventojų pajamų mokestis – DELFI) galėtų siekti apie 21 proc.

„Bet šiuo atveju kalba eina apie darbo santykių pajamas, o kitų pajamų šitie pasikeitimai neliestų. Kitaip tariant, mes norime performuluoti darbo apmokestinimą taip, kad ateityje jis pamažu mažėtų dėl neapmokestinamų pajamų dydžio didinimo, siekiant nepadaryti neigiamo poveikio investicijų pritraukimui. Dėl to investicijų papildomai neketiname apmokestinti“, – sako jis.

„Sodros“ tarifas, anot ministro, irgi turėtų keistis: „Reikėtų perskaičiuoti „Sodros“ tarifą atimant 6 procentus ar perdėliojant. Tai, manau, nesunku pasiskaičiuoti. Tokius būdu būtų subalansuoti srautai, nes bazinės pensiją planuojama perkelti į valstybės biudžetą.“

DELFI primena, kad pagal naują mokesčių reformą siekiama sujungti darbdavio „Sodros“ įmokų dalį su darbuotojo dalimi ir sujungus su GPM, juos taikyti bendrai darbo vietos kainai.
Vilius Šapoka

V. Šapoka atskleidė, kad pridėtinę vertę kuriantiems verslams planuoja įvesti papildomas lengvatas komercializacijai, išradimams: „Bus numatytas mokestinių paskatų paketas, ir šitą žinią artimiausiu metu pristatysime viešai.“

Ministras atskleidė ir savo požiūrį į naujas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Anot jo, alkoholio vartojimo mažinimas – vienas didesnių ekonomikos augimo potencialų, kadangi „blaivesnė tauta pridėtinės vertės sukurs daugiau“. Visgi jis negalėjo pasakyti, kiek tai kainuos valstybei, ar nebus įvesti nauji mokesčiai, nekils kainos paprastiems gyventojams.

„Reikia grįžti prie bazinių dalykų, kurie skatina ekonomikos augimą. Jeigu dėl priklausomybės turime mažiau darbingus žmones, trumpiau gyvenančius, tai kainuoja žymiai daugiau visai valstybei ir finansams, negu galime įsivaizduoti. Kalbant apie priemones, nesu šitos srities mokslininkas, kad galėčiau pasakyti, ar jos suveiks.

Pagal tai, kokius argumentus pateikia Sveikatos apsaugos ministerija, jų nuomone, – turi suveikti. Kalbant apie poveikį biudžetui, galima žiūrėti dvejopai. Iškart po įvedimo esame pasižadėję žiūrėti, kiek tai kainuos, tai to pažado laikysimės“, – sakė ministras.

Be kita ko, finansų ministras pažymėjo, kad Lietuvos ateitis – teleportacijos išradimai.

„Maždaug prieš 15 metų buvo teleportuotas lazerio spindulys. Esame parengę mokestines paskatas būtent tokio tipo veikloms su ypatingomis mokestinėmis paskatomis, nes sukurta pridėtinė vertė turėtų būti tokia, kad iš esmės transformuotų mūsų ūkį. Šiuo atveju Lietuva turi absoliučiai visas galimybes šito siekti. Noriu pakviesti jungtis prie šių iniciatyvų“, – kvietė ministras.

Tiesa, Finansų ministerijos atstovai trečiadienį po pietų patikslino, kad ministras savo pranešime neturėjo galvoje mokestinių priemonių būtent teleportacijos moksliniams išradimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (413)