JK viešbučių ir restoranų asociacijos (BHA) atstovai teigia, kad tūkstančiams šio sektoriaus įmonių gresia drastiškas priklausomybės nuo darbuotojų iš ES šalių narių apribojimas.

Kaip rašo BBC, beveik ketvirtadalis JK šiame sektoriuje dirbančių asmenų – atvykėliai iš kitų ES šalių narių. Jau dabar mažai kam kelia abejonių, kad imigracija taps vienu opiausių klausimų vykdant derybas dėl JK išstojimo iš ES. Apgyvendinimo sektorius apima 3 mln. darbuotojų ir sudaro apie dešimtadalį JK ekonomikos.

Pirmajame reikšmingame verslo sektoriaus įvertinime po 50-ojo straipsnio aktyvavimo – BHA užsakymu Tarptautinio audito ir mokesčių konsultavimo bendrovių tinklo KPMG parengtoje ataskaitoje – teigiama, kad prireiks 10 metų tam, kad būtų sumažintas darbuotojų iš ES šalių narių poreikis apmokant britus, atsigręžiant į vyresnius darbuotojus, o jaunesnius asmenis skatinant rinktis darbą šiame sektoriuje.

Vis dėlto JK ekonomikai judant nedarbo nebuvimo tikslo link, kaip teigiama parengtoje ataskaitoje, neabejotinai teks įveikti nelengvus darbuotojų paieškos plotus, o atvykėliai iš kitų ES šalių narių vis dar sudarys didelę dalį darbo jėgos.

Theresa May

KPMG tyrime teigiama, kad 75 proc. padavėjų, 37 proc. patalpų tvarkymo darbuotojų ir ketvirtadalis virėjų JK – atvykėliai iš kitų ES šalių narių.

Praėjusį mėnesį sumuštinių ir kavos pardavimo tinklas „Pret a Manger“ atskleidė, kad tik vienas iš 50 pretendentų į šios įmonės siūlomas laisvas darbo vietas yra britas, o 65 proc. darbuotojų – atvykėliai iš kitų ES šalių narių.

Anot šios įmonės žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovės Andrea Wareham, taptų iš esmės neįmanoma įdarbinti pakankamo darbuotojų skaičiaus, jei būtų imtasi griežtų kontrolės priemonių taikymo dėl ES šalių narių gyventojų, pageidaujančių dirbti JK.

„Akivaizdu, kad apgyvendinimo ir turizmo sektorius susidurs su itin rimtomis darbuotojų įdarbinimo problemomis, jei reikšmingai sumažėtų darbuotojų, kuriems leidžiama atvykti iš ES, skaičius“, - informavo BHA pirmininkas Ufi Ibrahimas.

„Norime išvengti bet kokių staigių perėjimų, tačiau valdžia turi žinoti, kad ilgo laikotarpio viduryje mums vis dar reikės daug darbuotojų iš ES, labai prisidėjusių prie mūsų sektoriaus ir JK ekonomikos iš esmės“, - patikino jis.

„Suvokiame mums tenkančią atsakomybę skatinti daugiau JK gyventojų karjeros galimybių žvalgytis apgyvendinimo ir turizmo sektoriuose. Valdžia turi taip pat prisidėti atsižvelgdama į mūsų įdarbinimo poreikius ir pripažindama šio ketvirtojo pagal dydį sektoriaus reikšmingumą.“ – tęsė U. Ibrahimas.

Pirmenybinis leidimas atvykti

JK ministrė pirmininkė Theresa May linkusi kalbėti atsargiai ir nepageidauja atskleisti, kokia gi bus vyriausybės pozicija imigracijos klausimais vykdant derybas dėl „Brexit“.

Vienas iš JK Vidaus reikalų ministerijos svarstomų variantų – JK išstojus iš ES imtis pirmenybinių leidimų atvykti politikos įgyvendinimo.

Aukšto rango apgyvendinimo ir turizmo sektorių atstovai tikina, kad JK Vidaus reikalų ministerija desperatiškai siekia surinkti duomenų, atspindinčių, kurie sektoriai labiausiai nukentėtų apribojus imigrantų iš ES šalių narių srautus.

„Jie tiesiog neturi informacijos“, - patikino vienos apgyvendinimo paslaugas teikiančios bendrovės vadovas.

JK ministrės pirmininkės Th. May kabinetas ir Iždo departamentas puikiai suvokia, kad tokie sektoriai kaip apgyvendinimas ir žemės ūkis itin glaudžiai susiję su imigrantais iš ES šalių narių. Skeptikai savo ruožtu vis tik linkę akcentuoti pernelyg didelę priklausomybę nuo pigesnės darbo jėgos iš Rytų Europos, dėl kurios nesiekiama įdarbinti britų.

Ministerijų atstovų tikinimu, pirmenybinio leidimo atvykti politika, kuri bus galimai taikoma atvykėliams iš ES šalių narių, galėtų užtikrinti JK geresnę prieigą prie bendrosios rinkos, tačiau pakenktų dedamoms pastangoms siekiant prekybinių susitarimų su tokiomis šalimis kaip Indija, pageidaujančiomis matyti vienodas sąlygas visiems į JK dirbti atvykstantiems asmenims.

Vyriausybė tikina pastaruosius devynis mėnesius rengianti su nerimu dėl „Brexit“ susijusias konsultacijas, kuriose dalyvauja verslo atstovai, įskaitant ir apgyvendinimo sektorių.

„Norime, kad verslas turėtų prieigą prie įgūdžių, kurių jiems reikia, štai kodėl dirbame su darbdaviais, siekiame, kad būtų investuojama į tokias galimybes kaip stažuotės ir aukštos kokybės techninis išsilavinimas“, - teigė vyriausybės atstovas. „Nors nebeliks laisvo judėjimo, koks yra dabar, sukursime naują imigracijos sistemą, atitinkančią nacionalinius interesus“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)