Tiesa, kurorto savivaldybės administracija, kontrolės postas Alksnynėje, policija, Greitosios medicinos pagalbos tarnyba, didžiausias Nidos prekybos centras, kelios kavinės ir UAB „Neringos vanduo“ elektros stygiaus nejaučia, energiją šioms įstaigoms tiekia elektros generatoriai.

„Kaip gyvename be elektros? Turime tą elektrą!” – mostelėjęs į burzgiantį generatorių nusijuokė Nidos žvejys.

Tačiau studentai iš Kauno, priėję prie bankomato, sutriko.

„Žinojome, kad elektros nebus, tačiau apie tai, kad neveiks bankomatas, nepagalvojome“, - nusijuokė jaunuolis.

Tačiau jie iškart pasuko prie prekybos centro, kurio sienoje įtaisytas bankomatas veikė. Kaip ir visos tame pastate įsikūrusios įstaigos. Ir net aromatas. Jiems elektrą tiekė didžiulis generatorius.

Įprato be elektros


Tačiau patys neringiškiai priversti dvi dienas gyventi be elektros gyvenimu nesiskundžia.

„Esame prie to įpratę ir susitaikę, kad bent kartą per metus išjungiama elektra. Gerai, kad tik dienai, juk vakare ją vėl įjungs. Net šaldikliai nespės ištirpti. Vis tiek tai geriau, nei įvyktų avarija ir be elektros būtume priversti kiurksoti ne pusdienį, o kelias dienas“, - stoiškai situaciją komentavo nidiškė Birutė.

Juodkrantės L. Rėzos kultūros darbuotojai taip pat nesiskundė ir paaiškino, kad taip tik susiplanavo darbus, kad būtent šiomis dienomis išvyktų tvarkyti reikalų į žemyną – į Klaipėdą: „Raštinių prekių reikia nusipirkti, spausdintuvams kasetes užpildyti, kitus būtinus darbus atlikti galime tik Klaipėdoje. Todėl elektros tiekimo nutraukimas mūsų neišgąsdino. Bet centras dirbs, kas norės, galės ateiti ir susipažinti su nidiškio Eduardo Jonušo tapybos darbų paroda.“

Panašiai kalbėjo ir Nidos V. Miliūno bibliotekos direktorė Dalia Greičiutė. „Ir be elektros darbų turime. Biblioteka veiks, jei tik ateis skaitytojai, priimsime“.

Kur kas niūresnės nuotaikos tvyrojo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje, kuri popietę buvo susiplanavusi konferenciją vienintelėje ištisus metus veikiančioje kavinėje „Kuršis“. Pastarosios savininkams teko skolinti generatorių, kad neprarastų pelningo užsakymo. Tai ir išgelbėjo tiek konferenciją, tiek kurorto verslą.

Ką pagalvos rusai?

Nutrauktas elektros tiekimas – tai tik pusė bėdos.

Dėl elektros nutraukimo Preilos, Pervalkos ir Juodkrantės gyventojai gyvena ir be vandens. Nidiškiams tiekiamas nors šaltas vanduo. Dėl to neveikia ir vaikų darželiai. Laimė, Nidos vidurinės mokyklos moksleiviams Velykų atostogos.

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis aiškino, kad visus neringiškius įspėjo prieš dvi-tris savaites.

„Bendruomenė puikiai supranta, kad remontuoti elektros liniją būtina. Klausimas, kaip elektros tiekimo nutraukimą interpretuos mūsų kaimynai rusai? Juk elektrą iš mūsų gauna ir Rusijos Federacijai priklausančios Kuršių nerijos dalies gyvenvietės“, - juokiasi D. Jasaitis.

Tačiau netrukus surimtėjo: „Skaitau 2012 m. Vyriausybės nutarimą, kad artimiausiu metu elektros oro linijos bus sukabeliuotos ir paslėptos po žeme. Tačiau kada tai įvyks? Nežinia. O juk tie stulpai ir nuo jų nukarę laidai tikrai nepagerina vizualinio Kuršių nerijos vaizdą.

Būtent dėl vizualinės taršos teko nugriauti restoraną Juodkrantėje. O ką, tie stulpai gražesni už tą restoraną? Girdėjau, kad elektros tiekimo operatoriai ketina investuoti į naujų atramų pastatymą ir senų remontą. O gal vetėtų tuos pinigus pataupyti ir viską skirti kabelio paklojimui Kuršių marių dugnu“, - svarstė D. Jasaitis.

Elektros tiekimas Neringos vartotojams balandžio 13-14 d. išjungiamas nuo 7 val. 30 min. iki 19 val., nes vyksta elektros linijos, jungiančios žemyninį elektros tinklą su kurortiniu pusiasaliu, remonto darbai.

Laidai keičiami linijos atkarpoje, einančioje virš Kuršių marių. Ten apatinius laidus pažeidė kelis kartus neleistoje vietoje plaukę laivai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)