Žada humaniškesnes sąlygas

Iniciatyvos ėmęsis „Ali šokoladinės“ direktorius Ali Gadžijevas susitikti pakvietė kaimynus ir miesto valdžios atstovą, kad iš pirmų lūpų išgirstų atsakymus. Verslininkas paragino rekonstrukcijos nepatogumus išgyventi vienas kitą paremiant: darant bendras akcijas ir kartu sprendžiant iškilusias problemas.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis pripažino, kad savivaldybė pasimokė iš pirmo Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapo klaidų, tad antrą organizuos šiek tiek kitaip.

„Kai prieš trejus metus buvo skelbiamas konkursas, nebuvo aišku dėl medžiagų. Įgyvendindami pirmą etapą sugaišome metus, kol buvo parinktas granitas. Darbų nestabdėme, juos atlikome mažesniais ruožais, kad verslininkai ir pėstieji patirtų kuo mažiau nepatogumų. Šis ir kiti likę etapai bus lengvesni, humaniškesni, leis sutaupyti laiko“, – tikino A. Pakalniškis.

Rekonstruojant atkarpą iki A. Mickevičiaus g. pirmiausia viskas buvo išardyta ir tik tuomet ieškota granito. Dabar Kauno miesto savivaldybė išsikėlė tikslą per 2,5 metų rekonstruoti visą Laisvės alėją iki Vilniaus gatvės. Pagal kvadratūrą tai bus bene 3 kartus didesnis plotas.

„Konsultavomės, kaip galėtų vykti rangos darbai, ir nusprendėme, kad reikėtų ardyti 300 m ruožą, sutvarkyti požemines komunikacijas, pakeisti įvadus ir pakloti naują dangą. Balaganas rekonstruojamoje vietoje truks 5 – 6 mėnesius“, – teigė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Susirinkę kavinių, parduotuvių ir kitų įstaigų („Laukinio gepardo“, „Vero Café“, „Happeak“, „Terdeco“, „Premium“, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, „High Care“ grožio ir sveikatos centro, BOX avalynės ir aksesuarų bei „Green Café“) atstovai domėjosi, kaip vykstant rekonstrukcijai bus sudarytos sąlygos patekti į jų patalpas.
Laisvės alėja

„Kaip ir pirmuoju etapu, patekimą pas verslininkus užtikrinsime tiltukais. Tik tuo metu nereikėtų galvoti apie lauko kavines, nes kas norės pramogauti ant skaldos. Pirmuoju etapu pėstiesiems neužtikrinome patogaus judėjimo, todėl dabar planuojame kloti dirbtinę dangą, kad būtų komfortiškiau“, – sakė savivaldybės atstovas.

Pandusų Laisvės alėjoje nebus

Kitas susirinkusiesiems ne mažiau svarbus klausimas – ar verslininkai privalės patys įrengti nuovažas neįgaliesiems. A. Pakalniškis pripažino, kad iki šiol nėra rasta kompromiso su neįgaliesiems atstovaujančia organizacija. Anot Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo, pagal projekto autoriaus koncepciją „Laisvės alėja turėtų būti pakankamai švari pandusų ir įėjimo laiptelių atžvilgiu. Neįgalieji įsivaizdavo, kad rekonstruodama Laisvės alėją savivaldybė savo lėšomis pritaikys patekimą į gyvenamosios ir komercinės paskirties patalpas. Tačiau projekto turinys šiek tiek kitoks.

Savivaldybė čia daro pėsčiųjų gatvę ir visi jos elementai yra pritaikyti neįgaliesiems. Mūsų sprendiniai apima laikinų laiptų įrengimą, Laisvės alėja yra viename lygyje, o pandusai – kitame. Ir jie turėtų būti įrengti patalpų sąskaita, o verslininkų patirti nuostoliai pritaikant patekimą neįgaliesiems bus kompensuojami sumažinus nekilnojamojo turto mokestį.“

Pirmuoju etapu savivaldybės atstovai tvirtina susitikę su kiekvienos komercinės paskirties įstaigos savininkais ir supažindinę su siūlomais sprendiniais. Kai kurių patalpų savininkams pasisekė, nes pavyko tiek pakelti naują dangą, kad būtų galima atsisakyti laiptelių.

„Aname etape patekti neįgaliesiems patalpas pritaikė 2 verslininkai, o apie 40 – ne. Tačiau, jei ateityje planuos rekonstrukciją, tai padaryti privalės“, – sakė A. Pakalniškis. Jo teigimu, saugomų paveldo objektų pritaikymas neįgaliesiems yra neadekvačiai brangus dalykas ir sunkiai įmanomas techniškai. Todėl laikinai, nors tas laikinumas gali užsitęsti gana ilgai, bus naudojamasi laikinaisiais laiptukais.

Darbai prasidės metų pabaigoje

Kauno miesto savivaldybė teigia spartinsianti Laisvės alėjos rekonstrukciją. Kadangi objektas didelis ir rangovams įdomus, ankstesnio etapo konkursas užtruko 9 mėnesius. „Šiemet dėl savo verslo jums būgštauti tikrai nereikėtų, nes rekonstrukcijos darbai prasidės gal pačioje metų pabaigoje“, – tikino A. Pakalniškis.

Savivaldybės atstovo teigimu, šis atkarpa nėra tokia sudėtinga, iššūkių sukels pati Laisvės alėjos pabaiga, nes alėja bus siaurinama, platinama važiuojamoji dalis, granito plokštėmis bus dengiama ir Savanorių pr. atkarpėlė.

A. Pakalniškis patikino, kad rekonstrukcijos metu, kaip ir anksčiau, bus leidžiama važiuoti transporto priemonėms, gabenančioms prekes, o jai pasibaigus, vasaros laikotarpiu, įstaigos galės įsirengti terasas lauko kavinėms.

Susirinkusieji domėjosi, kaip darbų vykdymo metu aplinka bus saugoma nuo dulkių, nes jos neabejotinai kenks tiek maitinimo įstaigoms, tiek prekiaujantiems drabužiais, ypač kailiniais, ir kt. Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas neslėpė, kad ankstesniuoju etapu savivaldybė dėl to sulaukė skundų, todėl reikalavimą numatyti kokią nors apsaugą ir konkrečias granito pjaustymo vietas ketinama įrašyti į konkurso sąlygas. Tai bus savotiškas apynasris rangovui.

Tapo šiek tiek ramiau

„Ali šokoladinės“ direktorius Ali Gadžijevas sako, kad vykdantiems maitinimo verslą po susitikimo tapo šiek tiek ramiau.
Ali Gadžijevas

„Artėja vasaros sezonas, todėl planuojame atidaryti lauko kavinę, nes be jos būtų mažesni pardavimo rodikliai. Tai, kad rekonstrukcija prasidės ne anksčiau kaip spalį, mus džiugina. Vadinasi, šiltuoju sezonu neprarasime klientų. Žiemą mūsų apyvarta padidėja, žmonės dažniau užsuka į šokoladinę, ieško dovanų, todėl labai svarbu, kad būtų užtikrintas laikinasis įėjimas. Iš Kauno miesto savivaldybės atstovo sužinojome, jog bus pastatyti tilteliai, patiesta danga. Svarbiausia, kad Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A. Pakalniškis patikino, jog, iškilus problemų, esant nusiskundimų, miesto valdžia mums padės", - sako jis.

Odos ir kailių salono „Laukinis gepardas“ direktorė Vaida Tamošiūnienė sako, kad kai rekonstrukcija priartėjo prie kailių salono, ėmė domėtis, kaip viskas bus organizuojama. „Atsakymų nelabai sulaukdavau, siūlydavo informacijos ieškoti internete. Nors dabar atsakymus į užduotus klausimus gavome, ramiau netapo, nes laukia labai sudėtingas laikotarpis. Be to, iš patirties spėju, kad ne visi atsakymai tikri, iš jų geriausiu atveju pasitvirtins 30–40 proc., labiausiai abejoju dėl terminų“, - sako ji.