Mičigano universitete vykusioje diskusijoje dalyvavusi J. Yellen teigė, kad moksliniai tyrimai rodo, jog šalys, kuriose centriniam bankui suteikta nepriklausomybė formuoti monetarinę politiką, „sulaukia geresnių makroekonominių rezultatų“.

Pasak J. Yellen, JAV Kongresas pasielgė „labai protingai“ aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai priėmė įstatymą, suteikusį FRS nepriklausomybę. Tačiau dabar tokiai nepriklausomybei kelia grėsmę siūlomi teisės aktai, numatantys FRS sprendimų auditą arba reikalavimą palūkanų normas nustatyti pagal griežtą matematinę formulę.

„Visuomet nerimauju dėl grėsmės mūsų nepriklausomybei“, – diskusijos metu sakė JAV centrinio banko vadovė.

Nors ji tiesiogiai neminėjo prezidento Donaldo Trumpo, šis itin smarkiai kritikavo centrinį banką savo prezidentinės rinkimų kampanijos metu.

„Manau, kad centrinio banko nepriklausomybė priimti sprendimus dėl monetarinės politikos be trumparegiško politinio spaudimo yra labai svarbi ir sukuria geresnį sprendimų priėmimo procesą, kuomet dėmesys sutelkiamas į ilgalaikius ekonomikos poreikius ir jos sveikatą“, – sakė J. Yellen.

Tačiau ji pabrėžė, kad tai nereiškia, jog FRS neturi būti atskaitingas ar skaidrus, ir pridūrė, kad du kartus metuose ji atsiskaito Kongresui, rengia reguliarias spaudos konferencijas. Be to, FRS skelbia savo posėdžių protokolus.

FRS vadovė taip pat pabrėžė, kad Jungtinių Valstijų ekonomika yra „gana sveika“ ir toliau laipsniškai atsigauna po 2018 metų pasaulinės finansų krizės. Tačiau centrinis bankas neturėtų leisti per daug greitai kilti infliacijai. Tam esą reikės tik laipsniškai didinti palūkanų normas, kad infliacija siektų beveik 2 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)