„Pateikiau prezidentui oficialų atsistatydinimo pareiškimą, – pirmadienį Kijeve surengtos spaudos konferencijos metu sakė 52 metų V. Hontareva. – Jeigu Aukščiausioji Rada balsuos už mano ankstesnį pasitraukimą, aš pasitrauksiu anksčiau.“

Ji išreiškė viltį, kad prezidentas priims jos atsistatydinimo pareiškimą. „Tikiu, kad mano įpėdiniu taps profesionalus ir nuo politinių srovių nepriklausomas žmogus“, – pridūrė ji.

V. Hontareva pabrėžė, kad kitų pasikeitimų centrinio banko vadovybėje ir politikoje nebus.

Ji pabrėžė, kad jos įpėdinis veikiausiai taip pat susidurs su didžiule kritika, todėl jam ji palinkėjo sėkmės. „Politinį spaudimą jaus bet kas, einantis šias pareigas. Todėl norėčiau pasakyti savo įpėdiniui: būk stipus“, – sakė ji.

Ekonomistai ir Vakarai gyrė V. Hontarevą už tai, kad ji „išvalė“ Ukrainos finansų sektorių, kuriame daugelis bankų iš esmės buvo įtakingų milijardierių piniginėmis. Tačiau ji susilaukė didžiulės kritikos dėl savo liberalios politikos iš Ukrainoje dominuojančios oligarchų kontroliuojamos žiniasklaidos.

Itin smarkiai V. Hontareva buvo kritikuojama ir net susilaukė raginimų sodinti ją į kalėjimą dėl to, kad laikėsi Tarptautinio valiutos fondo reikalavimų ir sumažino valstybės paramą nacionalinei valiutai.

Dėl įvykusio grivinos nuvertėjimo, kai jos kursas sumažėjo nuo 12 grivinų už JAV dolerį 2014 metų ir birželį, kai ji pradėjo eiti savo pareigas, iki 27 grivinų pirmadienį sumažėjo žmonių santaupų vertė, o infliacija pernai pasiekė beveik 50 proc.

Tačiau tokie veiksmai išgelbėjo centrinį banką nuo nemokumo ir pagerino Ukrainos reputaciją Vakarų kreditorių – TVF ir Europos Sąjungos– akyse.

V. Hontareva – devinta Ukrainos nacionalinio banko vadovė per jo istoriją nuo 1991 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)