Įmonė „Great Wall Motor“, vadinanti save didžiausia Kinijoje visureigių ir pikapų gamintoja, suinteresuota statyti gamyklą Nuevo Leono valstijoje, esančioje šiaurinėje Meksikos dalyje, arba centrinėje San Luis Potosio valstijoje, sakė trys su situacija susipažinę šaltiniai.

Spaudžiama D. Trampo protekcionistinės politikos, bendrovė „Ford Motor Co“ sausį atšaukė 1,6 mlrd. dolerių vertės gamyklos statybas San Luis Potosyje, o kondicionierių ir šildymo sistemų gamintoja „Carrier“ gruodį atsisakė planų perkelti gamybą į Nuevo Leoną.

„Great Wall Motor“ atstovai sutiko su garsiausiomis Meksikos geležinkelio bendrovėmis – „Ferrocarril Mexicano“ (Ferromex), priklausančia grupei „Grupo Mexico“, ir „Kansas City Southern de Mexico“, – norėdami įvertinti valstijos susisiekimo sistemą, skelbia „Reuters“, remdamasi vienu šaltiniu ir gautais dokumentais.

Anot vieno šaltinio, bendrovė pradėjo derybas su Nuevo Leono valstijos valdžia.

Kito šaltinio duomenimis, automobilių gamintoja taip pat svarsto galimybę statyti gamyklą JAV, tačiau smulkiau apie numanomas statybas neskelbiama.

Anot vieno iš „Great Wall Motor“ vadovų, pasirinkimas tarp Meksikos ir JAV priklausys nuo prekybinių JAV, Meksikos ir Kinijos santykių.

„Great Wall Motor“ ir „Ferromex“ kol kas šių pranešimų nekomentuoja. „Kansas City Southern deMexico“ spaudos sekretorius patvirtino, kad bendrovė buvo susitikusi su „Great Wall Motor“, tačiau smulkesnės informacijos nepateikė.

Kinijos sprendimas statyti gamyklą padėtų Meksikai sumažinti priklausomybę nuo JAV prekybos ir investicijų, D. Trumpui žadant nutraukti Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA) ir kovoti su JAV bendrovėmis, perkeliančiomis darbo vietas į pietus.

Kinija, Meksikos konkurentė pigios gamybos srityje, iki šiol mažai investavo į antrą didžiausią Pietų Amerikos ekonomiką. Tačiau dabar pasirodė ženklų, kad padėtis keičiasi.

Vasarį Kinijos „Anhui Jianghuai Automobile“ (JAC Motor) ir įmonė „Chori Company“ kartu su bendrove, kurią iš dalies valdo Meksikos magnatas ir milijardierius Carlosas Slimas, pasidalijo planais investuoti per 200 mln. dolerių į gamyklos statybą centrinėje Idalgo valstijoje.

Anot vieno iš šaltinių, „GreatWall Motor“ gamyklos statyba gali būti pradėta kitais metais ir kainuoti apie 500 mln. JAV dolerių. Gamykla gamintų apie 250 tūkst. automobilių per metus JAV ir Meksikos rinkai, naudodama kinų medžiagas, pranešė šaltinis.

JAV prezidentas D. Trumpas šios darbo savaitės pabaigoje susitiks su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Per susitikimą planuojama aptarti keletą klausimų, susijusių su ekonomika ir saugumu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)