Šio nominalo banknotas yra pats populiariausias Lietuvoje – jis sudaro apie pusę visų išleistų banknotų.

Naująjį iš serijos „Europa“ išleidžiamą banknotą bus sunkiau padirbti dėl papildomų apsaugos priemonių. Svarbiausia inovacija – naujas vandens ženklas, langelis su deivės Europos portretu.

Be to, naujosios kupiūros pritaikytos akliesiems ir silpnaregiams.

Pasak Lietuvos banko atstovės Aistės Almanaitės, gyventojams specialiai banknotų keistis nereikia.

Pirmadienį banke pristatoma naujoji 50 eurų kupiūra apyvartoje pasirodys antradienį visose euro zonos narėse.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas spaudos konferencijoje sakė, kad naujasis banknotas turi inovatyvių apsaugos priemonių, todėl jį bus sunkiau padirbti.

„50-ies eurų banknotas ypatingas tuo, kad yra pats populiariausias Lietuvoje. Esame jų išleidę 44 milijonus vienetų. Pagrindinė priežastis, kodėl atnaujinami banknotai – saugumas. Didesnis saugumas ir tai, kad naująjį banknotą bus ypač sunku padirbti, sumažina tikimybę gauti netikrą kupiūrą ir suteikia didesnį pasitikėjimą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė V. Vasiliauskas.

Centrinis bankas rekomenduoja tikrinant banknotą naudoti metodą „apčiuopti, pažvelgti, pakreipti“.

Naujajame 50 eurų banknote, palyginti su dabar esančiu apyvartoje, yra kitoks vandens ženklas: pažvelgus į banknotą prieš šviesą, išryškėja Europos portretas (vietoje dabartiniuose banknotuose matomos arkos), matomas lengvai įsimenamas smaragdo spalvos nominalo skaičius, kurio taip pat nėra pirmosios serijos 50 eurų banknote.

Banknotą kreipiant, blizga viršutinė arba apatinė skaičiaus dalis. Be to, skaičiaus spalva kinta ir ryškiai žalios į sodriai mėlyną.

Visi serijos „Europa“ banknotai yra dar labiau pritaikyti sutrikusio regėjimo asmenims. Naujojo 50 eurų banknoto dešiniajame ir kairiajame priekinės pusės kraštuose apčiuopiami trumpi iškilūs brūkšneliai, nominalo skaičius – didesnis ir ryškesnis. Naujasis banknotas ryškesnis, sodresnių spalvų, dominuoja oranžinė.

„Labiausiai į akis krintantis elementas – smaragdo spalvos nominalo skaičius, kuris itin ryškus. Pakreipus banknotą, skaičiaus spalva nuo šviesos pradeda keistis iš ryškiai žalios į tamsiai mėlyną. Šis sprendimas jau žinomas iš 5, 10 ir 20 eurų kupiūrų“.