„Jei mes pakeltumėme vidutinį atlyginimą iki kokio 1100 eurų, tai, manau, emigracija ir sugrįžimas galbūt atrastų balansą. Yra ir Estijos pavyzdys“, - Žinių radijui teigė V.Pranckietis.

Pasak jo, padėtis Europoje keičiasi Moldovos piliečiams gavus laisvą judėjimą Šengeno erdvėje - tai, anot Seimo vadovo, gali sumažinti nekvalifikuoto darbo atlyginimus ir gali būti paskata kai kuriems lietuviams grįžti į gimtinę. Siekiant didinti gimstamumą, anot jo, taip pat reikėtų galvoti apie skatinimo priemones gausesnėms šeimoms.

Seimo vadovas aiškina, kad Vyriausybės plane numatytas susitarimas dėl atlyginimų didinimo neprieštarauja Seime inicijuojamam susitarimui dėl emigracijos stabdymo, kurį, kaip planuojama, turėtų pasirašyti ne tik partijos, bet ir visuomenininkai.

„Gal geriau du dokumentai, negu nė vieno. Gal geriau vienas geras rezultatas“, - teigė jis.

Jis pabrėžė, kad migracijos stabdymas yra ne keturių mėnesių, o ketverių metų darbas - Seimo pirmininkas tikisi, kad iki kadencijos pabaigos bus pasiekta „ryškių rezultatų“.

Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki 2,8 mln. šiais metais.

Apklausų duomenimis, dauguma emigrantų iš Lietuvos į Vakarų Europą išvyksta dėl didesnių algų. Pagal oficialią statistiką, Lietuvos gyventojai „į rankas“ vidutiniškai uždirba apie 640 eurų, mažesnes algas Europos Sąjungoje gauna tik bulgarai ir rumunai. Pernai vidutinis atlyginimas Lietuvoje augo beveik 9 procentais. Europos Komisija teigia, kad emigraciją iš Lietuvos gali skatinti ir didelė pajamų nelygybė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)