„Prezidentė, pastaruoju metu, iniciatyvi įstatymų leidybos proceso dalyvė. Tas sveikintina, bet teikiamas dalinis sprendimas – kai kurių asmenų turto deklaravimas, jau daug kas deklaruoja, tačiau visi mes puikiai suprantame, kad kol nebus visuotinio deklaravimo, tai problemų bus, nes ne problema, turbūt, turtą registruoti kitu vardu“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos narys Edmundas Pupinis.

Jam antrino ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narė Rita Tamašunienė.

„Vis dėlto visuotinis tiek turto, tiek pajamų deklaravimas užtikrintų viešumą ir užkirstų kelią galimiems interesų konfliktams“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Palaikančiųjų visuotinio turto deklaravimo idėją buvo ir tarp socialdemokratų.

„Teikiate pataisas, kurios neištrauks daugiau pinigų iš šešėlio ir nesumažins korupcijos, nes yra vienas vaistas, ir daugiau dviračio neišradinėkime, yra visuotinis turto ir pajamų deklaravimas“, – Prezidentės patarėjui sakė Julius Sabatauskas.

Pagal Prezidentės teikiamas pataisas, siūloma praplėsti privalančių turtą ir pajamas deklaruoti asmenų ratą, įtraukiant biudžetinių bei viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojus bei jų šeimos narius.

Taip pat siūloma praplėsti asmenų ratą, kurių pajamų ir turto deklaracijos būtų viešinamos.

Į šį sąrašą patektų vadovai ir jų pavaduotojai iš valstybės ir savivaldybių, biudžetinių įstaigų, viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, valstybių ir savivaldybių įmonių vadovų ir jų pavaduotojų, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių valstybės įmonių ir akcinių bendrovių bei nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių, akcinių bendrovių, kurių akcininkė yra valstybė ar savivaldybė, bei politinio, asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, kandidatai į valstybės politikus ir Europos Parlamento narius.

„Prezidentės įsitikinimu, didesnis viešumas leis veiksmingiau kovoti su korupcija ir teisėtu praturtėjimu, efektyviau nustatyti nuslėpto ar nedeklaruoto turto faktus, visuomenei įsitikinti, kad už mokesčių mokėtojų lėšas samdomi įstaigų vadovai dirba valstybės, o ne asmeninei naudai“, – sakė Prezidentės vyriausiasis patarėjas Mindaugas Lingė.

Pasak šalies vadovės vyriausiojo patarėjo, galima diskutuoti dėl galimybės plėsti asmenų, kuriems reikia deklaruoti turtą ir pajamas ratą.

„Prezidentės požiūriu, plėtimo variantai visi yra įmanomi, būtų problematiškiau, jeigu būtų siūlymas, ką nors išbraukti“, – sakė M. Lingė.

Prezidentūros atstovas sutinka, kad visuotinis turto deklaravimas didintų skaidrumą, bet pažymėjo, jog svarbu žiūrėti, kad visuotinis turto deklaravimas veiktų, būtų veiksmingas.

„Nes tikrai yra problema ir kontroliuojančioms institucijoms sutikrinti, ar tai yra tiesa, reikia įvertinti ir visus kaštus. Reikėtų žiūrėti ir į pasaulinę, Europos praktiką, tikrai nerastume daug valstybių, kurios yra nuėjusios visuotinio deklaravimo keliu. (...) Plečiamas asmenų ratas. Žingsnis po žingsnio – ir šita pasirinkta strategija plėsti ir nustatyti jautriausias visuomenės, tarnautojų, interesų grupes – būtent tokiu keliu eiti“, – sakė M. Lingė.

Už Prezidentės teiktas įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 92 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė – 1.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)