Moneta pradės cirkuliuoti likus dienai iki oficialaus paskelbimo apie Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos proceso pradžią, šalyje tvyrant abejonėms dėl nacionalinės vienybės.

Naujoji moneta – dvylikabriaunė, o ne apskrita kaip ankstesnio pavyzdžio. Vieno svaro monetos pavidalas keičiamas pirmąkart nuo jos įvedimo 1983 metais.

Britanijos finansų ministerija nurodė, kad naujasis svaras bus „saugiausia tokio pobūdžio (moneta) pasaulyje“ ir kad ji išleidžiama siejant užkirsti kelią dažnėjantiems pinigų padirbinėjimo atvejams.

Manoma, kad apie 3 proc. apyvartoje esančių dabartinių apskritų vieno svaro monetų yra klastotės.

Naujos monetos bus plonesnės, lengvesnės ir truputį didesnės už senąsias. Be to, ant jų bus į hologramą panašus svaro simbolio atvaizdas (£), žvelgiant kitokiu kampu virstantis vienetu.

„Išlaikyti pranašumą prieš įgudusius pinigų padirbinėtojus tebėra nuolatinis iššūkis, o ši moneta padės šioje kovoje“, -sakė Karališkosios monetų kalyklos vadovas Adamas Lawrence'as.

Jo įstaiga planuoja nukaldinti apie 1,5 mlrd. naujo pavyzdžio monetų.

Nauja dviejų metalų moneta yra tokio paties pavidalo kaip senasis „tripensis“, įvestas 1937 metais, bet panaikintas 1971-aisiais, kai Britanija perėjo prie dešimtainės pinigų sistemos.

Monetos averse pavaizduota karalienė Elizabeth II, o reverse – augalai, kurie yra keturių Britanijos kraštų simboliai: Anglijos rožė (erškėtis), Škotijos usnis, Velso poras ir Airijos dobilo lapas, apjuosti karūnos.

Senosiomis vieno svaro monetomis nebebus galima atsiskaityti nuo spalio 15 dienos.

Ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį planuoja oficialiai informuoti Europos Sąjungą apie Britanijos ketinimą išstoti iš Bendrijos. Dėl artėjančio „Brexit“ svaro kursas euro ir JAV dolerio atžvilgiu smarkiai nusmuko.

Jungtinė Karalystės apsisprendė pasitraukti iš ES per pernai birželį surengtą referendumą.

Vis dėlto dauguma rinkėjų Škotijoje ir Šiaurės Airijoje norėjo, kad Britanija liktų ES narė, nors Anglija ir Velsas nubalsavo už „Brexit“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)