Nuo šių metų sausio 1 dienos gyventojai „Sodrai“ sumokėjo daugiau kaip 5 mln. eurų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų skolų.

Per tą laiką skolininkų, įmokų nemokėjusių ne trumpiau nei metus, sumažėjo kiek daugiau nei penktadaliu, o „Sodra“ sulaukė maždaug 52 tūkst. prašymų iš svetur gyventi ir dirbti išvykusių tautiečių.

„Tarp jų 30 proc. sudarė gyventojai išvykę į Didžiąją Britaniją, po 20 proc. – Airiją ir Norvegiją, o likę yra Danijoje, Švedijoje, Vokietijoje, kitose šalyse“, – sakė M. Sinkevičius.

Įvertinę gautą informaciją, „Sodros“ specialistai panaikino 5,8 mln. eurų skolų.

Dar 5,11 mln. eurų PSD įmokų buvo surinkta nuo sausio 1 dienos iki kovo pabaigos. Taip susidarė beveik 11 mln. eurų PSD skolos sumažėjimas.

Vyks etapais

Tačiau, M. Sinkevičiaus teigimu, dar apie 200 tūkst. gyventojų turi PSD įsiskolinimų.

„Šią savaitę pradėsime etapais išieškoti šią skolą. Pradėsime nuo tų, kurie skolingi už du mėnesius, o tokių šiuo metu yra apie 20 tūkst., bendra jų skola – 2 mln. eurų“, – sakė „Sodros“ direktorius.

Po to bus imamasi tų, kurie skolingi už tris mėnesius, po to – už keturis.

M. Sinkevičius sakė, kad ilgiausiai įsiskolinę gyventojai turi sukauptą skolą už 14 mėnesių.

„Etapais išieškosime tą skolą, kuri yra apie 50 mln. eurų. Tikimės, kad šių metų gale būsime pritaikę išieškojimo priemones visiems“, – teigė jis.

Žadvilė Abelienė

Savo ruožtu Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja ​Žadvilė Abelienė pastebėjo, kad 5 mln. eurų, kuriuos pavyko surinkti per šiuos metus yra tokia suma, už kurią gali visus metus būti teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos regioninėje, pavyzdžiui, Radviliškio ar Šilutės ligoninėje.

M. Sinkevičius pabrėžė, kad „Sodra“ neturi tikslo išieškoti įmokų iš žmonių, kurie Lietuvoje negyvena ir, pagal įstatymus, neturi mokėti PSD įmokų. Todėl raginama pasitikrinti įsiskolinimą internete, adresu www.sodra.lt/pasitikrink bei susitvarkyti išvykimo deklaracijas Registrų centre arba per Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI).

„Kad tai padaryti būtų kuo paprasčiau, „Sodra“ tiek, kiek įmanoma supaprastino procedūras: įmokų skaičiavimas sustabdomas vadovaujantis VMI pateiktomis galutinai iš Lietuvos išvykstantių asmenų pajamų deklaracijomis, visus dokumentus, suteikiančius pagrindą perskaičiuoti PSD įmokas ir įsiskolinimus, leista pateikti supaprastintu būdų – skenuotus elektroniniu paštu“, – teigia „Sodros“ atstovai.

Jų teigimu, išieškojimas yra kraštutinė priemonė, kurią „Sodra“ pradėjo taikyti po daugiau nei pusę metų trukusios aktyvios komunikacijos, skirtos ir Lietuvoje gyvenantiems, ir į kitas šalis išvykusiems žmonėms.

Kadangi pateikti dokumentai jau apdoroti, toliau bus vykdomas PSD įsiskolinimų išieškojimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (899)