Ministras išreiškė tvirtą Lietuvos siekį gauti kvietimą tapti EBPO nare jau 2018 m. vyksiančioje EBPO Ministrų Taryboje ir taip operatyviau įgyvendinti pagrindines šalies reformas.

„Ir tai ne tik dėl pačios narystės, bet ir šalies gerovės, judėjimo į priekį, realios pažangos. Turime unikalią progą, pasinaudodami EBPO rekomendacijomis, efektyviai išspręsti mūsų viešojo valdymo problemas bei greičiau įgyvendinti numatytas reformas mokesčių, socialinės apsaugos, fiskalinės politikos srityse, užkirsti kelią mokesčių vengimui ir korupcijai“, – Finansų ministerijos pranešime cituojamas V. Šapoka.

Prašymą tapti EBPO nare Lietuva pateikė 2002 metais, o 2012 m. jį atnaujino, primena Finansų ministerija.

Šiuo metu organizacijai priklauso 35 valstybės.

2015 m. balandžio 9 d. EBPO Taryba vienbalsiai nutarė pakviesti Lietuvą pradėti derybas dėl EBPO narystės. 2015 m. liepos 8 d. priimtas Lietuvos stojimo į EBPO veiksmų planas, numatantis pagrindines gaires apie trejus metus truksiančiam stojimo procesui.

2015 m. gruodžio 16 d. Lietuvos Vyriausybė patvirtino pradinių Lietuvos stojimo pozicijų visų EBPO teisės aktų atžvilgiu sąvadą – Pradinį memorandumą. Jo pagrindu prasidėjo techninis stojimo etapas, kurio metu 21 EBPO komitetas turės išnagrinėti, ar Lietuva atitinka EBPO teisės aktus ir standartus, bei pritarti Lietuvos narystei šioje organizacijoje. Pirmas pritarimas dėl Lietuvos narystės gautas Prekybos komitete.

Šiuo metu EBPO ekspertai renka duomenis apie Lietuvą ir rengia technines peržiūras, kurių pagrindu likę 20 EBPO komitetų turės svarstyti Lietuvos narystės EBPO galimybę ir pateikti išvadą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)