Agentūros duomenimis, ES atstovai aiškinasi informaciją dėl pažeidimų Brazilijos mėsos pramonėje, taip pat negaili kritikos šalies vyriausybei dėl nesugebėjimo išspręsti problemą.

Kovo 17 d. Brazilijos federalinė policija sulaikė daugiau kaip 30 nusikalstamos grupės narių, pardavinėjusių produktus, kurių galiojimo terminas jau pasibaigęs. Teisėsaugos institucijų duomenimis, ši specialioji operacija buvo didžiausio masto per visą šalies istoriją - joje dalyvavo apie 1,1 tūkst. pareigūnų. Tyrimo objektu tapo didžiausios Brazilijos mėsos gamintojos, ne tik veikiančios vidaus rinkoje, bet ir eksportuojančios savo prekes į užsienį.

Tyrėjų manymu, nusikaltėliai susitarė su Žemės ūkio ministerijos priežiūros tarnybos atstovais, kurie už kyšį išduodavo kokybės sertifikatus nepatikrinę prekių. Policija tvirtina, kad įtariamieji naudojo rūgštį ir kitas chemines medžiagas, kad pakeistų prekinę produkto išvaizdą ir nuslėptų pašvinkusios mėsos kvapą. Be to, įtariama, kad dalis lėšų, kurias gavo valstybės pareigūnai iš nusikaltėlių, buvo skirta politinių partijų finansavimui.

Kilus skandalui, kai kurios šalys nusprendė laikinai atsisakyti prekių, figūruojančių šiame skandale. Čilė ir Meksika nusprendė laikinai uždrausti braziliškos mėsos importą dėl skandalo. Kinija, savo ruožtu, pristabdė konteinerių su šia produkcija iškrovimą. Kitos šalys tik sugriežtino importuojamos braziliškos mėsos kontrolę, bet visiškai jos neatsisakė, pavyzdžiui, tokios šalys kaip Rusija, Kataras, Saudo Arabija ir Argentina.

Brazilijos žemės ūkio ministro Blairo Maggi vertinimu, nuostoliai dėl skandalo gali siekti 1,5 mlrd. dolerių per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)