Apklausti eksministrus paprašė J. Milius su savo advokatu.

T. Žilinskas ir V. Baltraitienė kviečiami į teismo posėdį, kuris vyks kitą savaitę, kovo 30 dieną.

Manoma, kad buvusių ministrų bus teiraujamasi apie pernai rugsėjį vykusį posėdį.

Teisėsaugos akiratin patekęs pareigūnas atleistas, kai Vyriausybė nepritarė jo veiklos ataskaitai. Vyriausybės įstatymas numato, kad tai gali būti pagrindas atleisti Vyriausybės įstaigos vadovą.

„Kadangi ministras T. Žilinskas išėjo viduryje posėdžio, o Vyriausybė mano, kad jis buvo, dalyvavo. Kadangi buvo paskutinis klausimas, jis nedalyvavo tame posėdyje. Antras dalykas, nebuvo jokio balsavimo, buvo monologo kalba ir viskas“, – žurnalistams po posėdžio sakė J. Milius.

Jis sako, kad žiniasklaida skelbė, kad iš šešių ministrų du arba trys būtų balsavę „prieš“.

„Jie sakė oficialiai, kas mes nebalsuosime, kad ataskaita nebūtų patvirtinta. Net spaudoje parašyti šie dalykai“, – teigė J. Milius.

Jis mano, kad jo ataskaita Vyriausybėje nebuvo svarstyta, jos neskaitė nė vienas ministras, o atleidimas buvo politizuotas.

Pasak J. Miliaus, V. Baltraitienė yra sakiusi, kad nebuvo balsuojama šiuo konkrečiu klausimu.

Vyriausybės atstovė teisme Eglė Izokaitytė prašymo dėl liudytojų apklauso nepalaikė, ji tai paliko spręsti teismo nuožiūra.

„Kai bendru sutarimu – nebalsuojama“, – paaiškino ji.

J. Milius bylinėjasi su Vyriausybe ir Veterinarijos tarnyba dėl, jo manymu, neteisėto atleidimo.

Į teismą trečiadienį jis atvyko kartu su advokatu Pauliumi Čelkiu. Veterinarijos tarnyba atstovo neatsiuntė. Vyriausybė norėjo, kad byloje trečiuoju asmeniu būtų patraukta Specialiųjų tyrimų tarnyba, tačiau teismas šio prašymo netenkino.

„Atleidžiant poną Milių iš pareigų buvo vertinama įvairi informacija. Todėl nepritariant ataskaitai, buvo susipažinta su įvairiais dokumentais, vienu iš jų buvo ir tos institucijos pateikta informacija, kuri yra slapta. Tuo pagrindu mes prašėme įtraukti Specialiųjų tyrimų tarnybą“, – žurnalistams sakė Vyriausybei byloje atstovaujanti Teisės departamento Teisės taikymo skyriaus vedėja E.Izokaitytė.

Ši slapta informacija buvo pateikta tuometinės Vyriausybės nariams, kai buvo svarstoma dėl nepritarimo ataskaitai ir sprendžiant dėl J. Miliaus atleidimo.

„Visada, toks gyvenimas. Kas nori pralaimėti?“ – žurnalistų paklaustas, ar tikisi laimėti bylą, prieš posėdį sakė J.Milius.

Jis tikino, kad kartais žurnalistų „tiesa būna kreiva“.

„Dėl legioneliozės mirė trys žmonės ir tylu. O mano skandalas jau tęsiasi pusę metų. Ar laukiate, kada grįšiu į darbą?“ – žurnalistų klausė J. Milius.

Buvęs veterinarų vadovas prašo panaikinti nutarimą, kuriuo jis atleistas iš pareigų, grąžinti jį į darbą ir sumokėti vidutinį atlyginimą už laiką, kurį jis bus atleistas.

Tuo metu Vyriausybė su skundu nesutinka ir mano, kad jis ir turi būti atmestas, nes yra nepagrįstas.

„Vienas iš atleidimo pagrindų yra nepritarimas būtent vadovo, o ne institucijos veiklos ataskaitai, ką Vyriausybė pasitarime ir padarė – nepritarė ataskaitai, ir tai yra pagrindas asmenį atleisti iš pareigų“, – sakė E. Izokaitytė.

J. Milius taip pat teismo prašo, kad būtų kreipiamasi į Konstitucinį Teismą išsiaiškinti, ar Vyriausybės sprendimas jį atleisti atitinka Konstituciją.

Iš Veterinarijos tarnybos pareigų J. Milius atleistas pernai spalio pradžioje, kai Vyriausybė rugsėjį nepritarė jo veiklos ataskaitai. Tarnybai jis vadovavo nuo 2010 metų spalio, po ketverių metų jis paskirtas antrai kadencijai. Ji turėjo baigtis 2018 metų spalio 4 dieną.

Klausimas dėl galimybės J. Miliui toliau eiti pareigas kilo, kai teisėsauga pateikė jam įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą ir tiria įtarimus, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, jog ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

J. Milius su tuometine žemės ūkio ministre V.Baltraitiene prieštaringų vertinimų sulaukė ir dėl dalyvavimo vakarienėje bei medžioklėje su verslininkais. Galimą pareigūnų interesų konfliktą aiškinosi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

J. Milius savo kaltę kategoriškai neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)