„Sankcijos vienerių metų laikotarpiui įvedamos „Sberbank“, „BiEs Bank“, „AKPI Bank“, „VTB Bank“, „BM Bank“, draudžiant šių juridinių asmenų finansinius srautus iš Ukrainos naudai asmenų, su jais susijusių“, – teigiama Ukrainos prezidentūros pranešime.

Vyriausybė ir centrinis bankas įpareigoti užtikrinti šio sprendimo vykdymą, o Užsienio reikalų ministerija įpareigota apie jį informuoti atitinkamas kitų valstybių institucijas.

Reaguodamas į tai Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog tai neramina, Ukrainoje veikiantiems Rusijos bankams gali būti suteikta parama, jie bus ginami „visomis teisėtomis priemonėmis“.

„Tiesa pasakius, padėtis Ukrainoje baugina dėl savo tendencijos tolesnio degradavimo ir įtampos stiprėjimo linkme. Ukraina praranda patikimos ir prognozuojamos investuotojams šalies reputaciją. (...). Mus neramina padėtis, kuri klostosi aplink mūsų bankus. (...). Be abejo, tai kertasi su tarptautine teise. Mes ir toliau atidžiai stebėsime padėtį ir, esant būtinybei, neabejotinai juos paremsime, visomis teisėtomis priemonėmis ginsime mūsų kreditavimo įstaigų interesus“, – pabrėžė D. Peskovas.

Ukrainoje veikia penkių Rusijos valstybės kapitalo bankų padaliniai, iš jų trys – „Sberbank“, „Vnešekonombank“ (VEB) ir „Vneštorgbank“ (VTB) – pagal turto vertė yra tarp 20-ies didžiausių Ukrainos bankų.

„Mes siūlome uždrausti bent kokias finansines operacijas su patronuojančiais bankais – tarpbankines paskolas, depozitus, subordinuotas paskolas, investicijas į vertybinius popierius, pavedimus į korespondentines sąskaitas ir kitas panašias operacijas.

Taip pat būtų uždrausta išmokėti dividendus, palūkanas, grąžinti paskolas, lėšas iš korespondentinių sąskaitų, subordinuotas skolas. Neleistinas būtų pelno ir kapitalo paskirstymas“, – sakė Ukrainos nacionalinio banko valdytojo pavaduotojas Jakivas Smolijus.

„Šie bankai yra smarkiai skolingi patronuojantiems bankams. Mes siūlome uždrausti šių įsiskolinimų grąžinimą“, – pridūrė jo tiesioginė kolegė Katerina Rožkova.

Jos žodžiais, tokias sankcijas siūloma įvesto ne dėl to, kad Ukrainoje veikiantys Rusijos valstybės kapitalo bankai aptarnauja klientus, pateikiančius separatistinėse Donecko ir Luhansko „liaudies respublikose“ išduotus dokumentus, o „siekiant užtikrinti Ukrainos bankų sistemos finansinį stabilumą bei jų įsipareigojimų klientams vykdymą“.

„Rusijos valstybės kapitalo bankų padalinių finansiniai įsipareigojimai klientams dabar siekia 36 mlrd. grivinų, o jų paskolų portfelį sudaro 150 mlrd. grivinų“, – sakė K.Rožkova.

Ji pabrėžė, jog šios sankcijos nebus taikomos privataus kapitalo Rusijos bankų padaliniams Ukrainoje.

Trečiadienį posėdžiavusi Nacionalinė saugumo ir gynybos taryba įpareigojo šalies centrinį banką ir Saugumo tarnybą per vieną parą pateikti siūlymus dėl sankcijų įvedimo šalyje veikiantiems Rusijos komerciniams bankams, kurių dalininkė yra valstybė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)