Premjeras Saulius Skvernelis nurodė tarybai pasirašyti susitarimą dėl visų sutartų nuostatų, sako jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

„Premjeras priėmė sprendimą pritarti Trišalės tarybos prašymui surengti dar vieną, tačiau jau paskutinį posėdį, kuriame bus aptarti likę neišspręsti klausimai. Premjeras pabrėžia, jog paskutiniame posėdyje turi būti numatytas ir pasirašytas protokolinis susitarimas dėl visų derybų metu sutartų nuostatų“, - BNS teigė T. Beržinskas.

S. Skvernelis sausį buvo paprašęs, kad ginčytinus punktus taryba išnagrinėtų iki kovo 10 dienos - Seimo pavasario sesijos pradžios, tačiau ji nespėjo to padaryti, todėl pirmadienį buvo surengtas papildomas posėdis.

S. Skvernelis praėjusią savaitę sakė, kad susitardama dėl pagrindinių kodekso nuostatų, Trišalė taryba pasiekė proveržį.

Iki šiol sutarta dėl privalomos informacijos pateikimo, darbuotojams pareikalavus, tačiau nebuvo sutarta dėl terminuotų darbo sutarčių, darbo grafikų, darbuotojų atstovų papildomos apsaugos, kolektyvinės sutarties ir interesų konfliktų.

Praėjusią savaitę Trišalė taryba galutinai sutarė, jog darbuotojų atostogos per metus sieks 20 darbo dienų, o papildomos atostogų dienos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais, be to, darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 valandų, įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius.

Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą bus taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas - ne daugiau kaip 52 valandos per savaitę, neįskaitant papildomo darbo.

Be to, taryba nutarė, kad darbo tarybos bus steigiamos įmonėse, kuriose dirba ne mažiau kaip 20 darbuotojų, tačiau jei trečdalis jų priklauso profesinei sąjungai, tarybos nebus, o jos funkcijas perims profesinė sąjunga.

Vieta darbo taryboje turės priklausyti profsąjungai.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, galiojimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)