Ne vienas pirkėjas teigia pastebėjęs, kad kai kuriose parduotuvėse kartu su įprastiniu alumi pabrango ir nealkoholinis, kuris kartais renkamasis kaip alternatyva. Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai patvirtino, kad jei gėrime nėra alkoholio, jam akcizai netaikomi.

DELFI skaitytoja Lina pastebėjo, kad viena jos perkamo alaus rūšis po kovo 1 d. pabrango 9 centais, kita – 19 centų.

„Velnias, anksčiau pati nepastebėjau. O gal ten akcija buvo? Hm, mano geriausias spėjimas buvo, kad pabrango iki 10 centų“, – patikrinusi pirkimo dokumentus nusistebėjo mergina.

Paklaustas apie šių gėrimų pabrangimą, Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas DELFI teigė, kad gamintojai neturi teisės ir negali reguliuoti mažmeninių pardavimo kainų.

„Nealkoholinio alaus didmeninė kaina galėjo kilti dėl dviejų veiksnių: 1) nuo 2017 m. sausio 1 d. gamintojai moka padidėjusį pakuočių tvarkymo mokestį depozito sistemai, galbūt šie padidėję kaštai iki kovo 1 d. buvo dengiami gamintojų; 2) dėl smarkiai padidėjusio akcizo aludariai prognozuoja ženklų alaus rinkos mažėjimą (mūsų prognozėmis, iki 20 proc.).

Tai lemia gamybos efektyvumo praradimus, atitinkamai brangina gaminamos produkcijos savikainą ir ne tik akcizinių produktų“, – aiškino aludarių atstovas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas tikino, kad praėjo per mažai laiko, kad būtų galima apibendrintai pasakyti, kiek nealkoholinis alus brango mažmeninėje prekyboje.

Prekybos tinklą „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė komentavo, kad nealkoholinių gėrimų populiarumo didėjimas jaučiamas trečius metus iš eilės:

„Panašu, kad kylant alkoholinių gėrimų akcizų tarifams, ši tendencija nesikeis ir gali dar labiau sustiprėti. Tačiau nealkoholiniai gėrimai neturėtų brangti dėl išaugusio akcizo tarifo alkoholiniams gėrimams.

Vis dėlto nealkoholinių gėrimų kainos didėjimą gali lemti kiti veiksniai. Visų pirma nuo šių metų sausio 1 d. padidėjo aliuminio pakuočių tvarkymo mokestis. Manome, kad tai galėjo priversti nealkoholinių gėrimų gamintojus kelti produkcijos tiekimo kainą. Nealkoholinių gėrimų pardavimo kaina kaip ir bet kurių kitų produktų priklauso nuo mūsų tiekėjų pateiktos tiekimo kainos.

Mūsų prekybos tinklas nuolatos derasi su tiekėjais dėl visų produktų tiekimo kainų, todėl savo pirkėjams norime užtikrinti geriausios kainos ir kokybės santykį“.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad dauguma tiekėjų produkcijos nebrangino, tad šio tinklo parduotuvėse nealkoholinio alaus kainos nepasikeitė.

„Tačiau, kaip jau skelbėme anksčiau, sustabdėme „Švyturio–Utenos alaus“ produkcijos pristatymą į parduotuves. Jeigu šio gamintojo gėrimus pardavinėtume nauja siūloma kaina, tai pigiausias jo parduodamas nealkoholinis alus parduotuvėse pabrangtų nuo 0,73 Eur iki 0,89 Eur, o brangiausias – nuo 0,84 Eur iki 0,99 Eur”, – paaiškino jis.

„Lidl“ parduotuvėse nealkoholinio alaus kaina nekilo. Siūlome palankiausią kainos ir kokybės santykį rinkoje. Visose mūsų parduotuvėse Lietuvoje: tiek įsikūrusiose tame pačiame, tiek esančiose skirtinguose miestuose, tų pačių prekių kainos yra vienodos“, – komentavo „Lidl Lietuva“ Korporacinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Dalia Gaižauskienė.

„Rimi Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė informavo, kad kol kas nealkoholinio alaus kaina šiame tinkle „nėra pasikeitusi, išskyrus pora prekių“.

„Tačiau esame gavę iš tiekėjų pasiūlymus produkciją iš jų pirkti brangiau nei anksčiau. Tad derybos vyksta ir kol kas sunku pasakyti, kaip jos baigsis. Tiekėjai argumentuoja brangusia žaliava, vidutinio užmokesčio didėjimu, tad geriausiai būtų jums į juos kreiptis dėl argumentų“, – paaiškino ji.

DELFI primena, kad akcizai alkoholiniams gėrimams ir tabako gaminiams padidėjo kovo 1 d.

Pirmadienį buvo patvirtintas Vyriausybės programos įgyvendinimo planas, jame numatyta dar šiemet nuspręsti dėl tolesnio akcizų didinimo. Tiesa, pačiame plane tai įvardijama aptakiau:

„Akcizų tarifų ir akcizų taikymo apimties nuoseklus keitimas įvertinus jų įtaką viešiesiems finansams, šalies ekonomikai ir akcizų surinkimui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (258)