Pagal siūlymą, ES turėtų galią įdėmiai tirti „strateginės reikšmės ES investicijas tiek iš ekonominės, tiek iš saugumo perspektyvos“.

Tarp šių sandorių yra gynybos, transporto bei svarbios naujųjų technologijų investicijos. Taip pat siūloma, kad ES galėtų atidžiai tirti ir sandorius, keliančius grėsmę nekonkrečiai apibrėžtai „ekonominei gerovei“.

Europos Komisijos (EK) pramonės departamento pranešime kelis kartus minima Kinija. Kaip nepageidaujamo sandorio pavyzdys pateikiamas atvejis, kai kompanija gauna finansavimą iš Kinijos valdžios nusipirkti Europos kompaniją ir taip atlikti „strateginį įsiveržimą į ES rinką“.

Šia situacija pastaruoju metu ypač skundėsi Vokietija – kinai perėmė ne vieną vokiečių technologijų kompaniją.

Pavyzdžiui, pernai Kinijos kompanija „Midea“ įsigijo robotus kuriančią įmonę „Kuki“. „Thomson Reuters“ duomenimis, pernai panašūs kinų sandoriai Vokietijoje siekė apie 10 mln. dolerių – 40 proc. daugiau nei 2015-aisiais.

EK pramonės departamentas siūlo, kad, siekianti išvengti per didelės jėgos koncentracijos Briuselyje, ES valstybės galėtų individualiai spręsti tokių sandorių likimą ir po ES tyrimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)