Panevėžietis Alfredas jau dešimt metų su verslo liudijimu dirba statybose. Kito darbo jis neturi ir dažniausiai savo paslaugas siūlo Panevėžio rajono gyventojams.

Steigti įmonės ar pradėti individualiosios veiklos vyras nedrįsta, nes nėra tikras dėl savo verslo perspektyvų. Statybose, anot jo, negali būti garantuotas, kad visada bus darbo, o ir klientai nepasižymi dideliu dosnumu. Todėl gavęs užsakymą Alfredas nusiperka verslo liudijimą ir eina dirbti.

Bet pastaruoju metu vyras ėmė abejoti, ar iš tiesų dirbti su patentu yra pigiau nei vykdyti individualiąją veiklą. Jis suskaičiavo, kad dirbti Panevėžio rajone su verslo liudijimu iki šių metų kainuodavo apie 100 eurų per mėnesį, o dabar net 50 eurų daugiau. Jei statybininkas nebūtų registruotas Darbo biržoje, jam tektų susimokėti dar daugiau.

„Gerai, kad dar yra galimybė dirbti pagal dienų skaičių. Kovo mėnesiui verslo liudijimą pirkau nuo 6 mėnesio dienos ir sumokėjau apie 130 eurų“, – „Sekundei“ teigė savo išlaidas bandantis sumažinti Alfredas.

Ruošia pensijai

Didesnius mokesčius užkrovė „Sodra“, kuri 50 proc. padidino valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmoką dirbantiems su verslo liudijimais žmonėms.

„Sodros“ Komunikcijos skyriaus atstovas Rytas Stalnionis aiškino, kad smulkiųjų verslininkų mokesčiai išaugo nuo šių metų pradžios. Anksčiau patentininkai „Sodrai“ mokėdavo 56 eurų VSD įmoką per mėnesį, o nuo sausio 1 dienos – jau po 99,9 euro.

„Iki tol smulkieji verslininkai buvo draudžiami tik pagrindinei pensijos daliai ir, sukaupę reikalingą stažą bei atėjus pensiniam amžiui, galėjo tikėtis gauti tik pagrindinę pensijos dalį – apie 120 eurų. Dabar dirbantieji pagal verslo liudijimus draudžiami viso dydžio pensijai, kurią sudarys ne tik pagrindinė, bet ir papildoma dalis, priklausanti nuo sukaupto darbo stažo“, – „Sekundei“ teigė R. Stalnionis.

Dirbantys su verslo liudijimais žmonės taip pat turi mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas, kurios siekia 34 eurus per mėnesį.

Per brangu

Padidėjusią mokesčių naštą pajuto ne tik statybininkai, bet ir kepėjai, fotografai, kirpėjai, kiti įvairių paslaugų teikėjai. Jie prisipažino, kad dėl didesnių įmokų po truputį kelia ir savo paslaugų kainas.

Tačiau smulkiesiems verslininkams augo ne tik „Sodros“ mokesčiai. Kai kurie patentininkai pastebėjo ir padidėjusią verslo liudijimų kainą.

Panevėžyje dirbanti kirpėja Andželika apskaičiavo, kad patentas mieste jai kainuoja 250 eurų metams – tai šiek tiek daugiau nei anksčiau. Tačiau pašnekovei itin brangus pasirodė verslo liudijimas visoje Lietuvoje – jis dabar kainuotų net 684 eurus metams.

„Aš dirbu dviejuose rajonuose. Kol kas vykdau individualiąją veiklą ir pasvarstau apie galimybę išsipirkti verslo liudijimą. Tačiau, kai kolegės man pasakė, kokios dabar jų kainos, tokios minties atsisakiau. 684 eurai metams – man per dideli pinigai“, – „Sekundei“ tvirtino Andželika.

Didesnė alga, brangesnis verslas

Iš tiesų dėl praėjusiais metais pakilusios minimalios algos nuo šių metų verslo liudijimas pabrango 99 eurais (iki 684 eurų metams). Tačiau šis įkainis taikomas tik tiems verslo liudijimams, su kuriais dirbama neribojant teritorijos.

Tuo metu Panevėžio miesto ir rajono savivaldybėse kai kuriems verslininkams liudijimai brango, kai kuriems – net ir pigo.

„Fiksuotą pajamų mokestį, vadinamąją verslo liudijimo kainą, nustato savivaldybių tarybos. Šis mokestis priklauso nuo pasirinktos veiklos rūšies, teritorijos, vykdymo trukmės. Negalima teigti, kad pabrango visi verslo liudijimai.

Dalis liudijimų atpigo 10–30 eurų, jei veikla vykdoma tik Panevėžio miesto teritorijoje. Dalies veiklų kaina išliko tokia pati, kokia buvo pernai“, – „Sekundei“ aiškino Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorius Darius Kučinskas.

Panevėžio rajono savivaldybėje, kai veikla vykdoma visoje Lietuvoje, išskyrus didžiuosius miestus ir Marijampolės bei Neringos savivaldybių teritorijas, taip pat, kai veikla vykdoma tik Panevėžio teritorijoje, verslo liudijimo kaina nepakito. Beveik pusė verslo liudijimų kainuoja po vieną eurą. O asmenims, kurie užsiima gyvenamųjų patalpų nuoma neteikiant apgyvendinimo paslaugų, kaina sumažėjo 65 eurais.

Nustatydamos verslo liudijimų kainas Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės tam tikriems asmenims taiko lengvatas.

Sumažėjimo nepastebėjo

Neigiamos įtakos dėl pabrangusių verslo liudijimų, pasak D. Kučinsko, nepastebėta. Verslo liudijimus įsigyjančių asmenų Panevėžio rajone ir mieste, anot jo, net padaugėjo.

Panevėžyje 2016 m. per pirmus du mėnesius verslo liudijimus įsigijo 1643 asmenys, o šiais metais per tą patį laikotarpį – 1675. Panevėžio rajone šiais metais verslauti jau panoro 519 asmenų, tai keturiasdešimčia daugiau nei praėjusiais metais.

Iš viso pernai beveik pusketvirto tūkstančio miesto gyventojų įsigijo daugiau nei 11 tūkst. verslo liudijimų. Panevėžio rajone daugiau nei tūkstantis asmenų įsigijo 3,7 tūkst. verslo liudijimų.

Tiek Panevėžio mieste, tiek rajone populiariausių verslo veiklų trejetukas yra vienodas. Dažniausia veikla yra „prekyba tik ne maisto produktais“, vos mažiau domimasi „kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla“ bei „prekyba“.

Daugiau miesto naujienų naujienos.lt