GPM lubos – tik kitąmet

Nuo 2017-ųjų įvesta naujovė – deklaruojant pajamas, taupantiems pagal gyvybės draudimo sutartis ar trečios pakopos pensijų fonduose, įvedamos grąžinamo pajamų mokesčio lubos, tačiau jos bus taikomos deklaruojant pajamas už 2017-uosius, o šiemet pajamos bus deklaruojamos už 2016-uosius. Maksimaliai galima bus susigrąžinti ne daugiau nei 15 proc. nuo 2000 eurų įmokų sumos.

„Primename, kad praėjusių metų pabaigoje Seimas įvedė lubas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) susigrąžinimui per gyvybės draudimą ir trečiosios pakopos fondus ateičiai kaupiantiems gyventojams. Norime atkreipti dėmesį, kad šiemet deklaruojantiems pajamas už 2016 metus gyvybės draudimo įmokų lubos taikomos dar nebus – tai paskutiniai metai, kai susigrąžinama modesčių dalis dar bus skaičiuojama remiantis ankstesne tvarka. Lubos GPM susigrąžinimui bus taikomos deklaruojant pajamas kitais metais, t.y. deklaruojant už 2017-uosius metus“, – rašoma Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidento Artūro Bakšinsko komentare.

Kaip numato įstatymo pakeitimai, 15 proc. GPM bus galima susigrąžinti nuo bendros gyvybės draudimo įmokų bei įmokų į trečiosios pakopos pensijų fondus sumos (šias įmokas sumuojant), neviršijančios 2000 eurų per metus. Kitaip tariant, maksimali GPM suma, kurią bus galima susigrąžinti valstybei skatinant gyventojus taupyti ateičiai bei juodai dienai, negalės viršyti 300 eurų per metus.

Turintys finansinių sunkumų mokesčius galės mokėti dalimis

Taip pat Inspekcija tikina, kad gyventojai turintys finansinių sunkumų, mokesčius galės atidėti ar sumokėti dalimis. Ekspertai primena, kad nuo kovo 16-osios pateikus preliminarias deklaracijas, gyventojai jas privalo užpildyti iki gegužės antros. Taip pat deklaruojantys pajamas gali skirti paramą – 2 proc. ne pelno siekiančioms organizacijoms arba procentą partijoms.

Pernai kas antras tokia galimybe nepasinaudojo, o nusprendę paremti organizacijas, savo lėšas skyrė partijoms ir gyvūnų globėjams.