Ministerija, vasario pabaigoje baigusi pirminį D.Kuprio veiklos tyrimą, nerado pažeidimų, tačiau Vyriausioji tarnybinė etikos komisija (VTEK) rekomendavo tyrimą atnaujinti ir praplėsti.

„VTEK mums rekomendavo atnaujinti tyrimą, nes naujienų portale „Delfi“ buvo pasirodęs straipsnis apie NŽT Varėnos skyriuje pradėtą tarnybinį patikrinimą ir galimą spaudimą. Jie paprašė praplėsti tyrimą, kad įtrauktume šią situaciją“, - BNS sakė žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.

Anot jo, pirminiame nuo pernai gegužės pabaigos NŽT vadovaujančio D.Kuprio veiklos tyrime pažeidimų nebuvo nustatyta.

„Pirminiame tyrime, kurio išvadas siuntėme VTEK, mes iš principo neturėjome kažkokių didesnių priekaištų ir didelių nusižengimų neradome. Išvada buvo, kad nėra pagrindo bausti vadovą. Mes vertinome tik jo veiklą, kai jis jau dirbo NŽT. Ankstesnio laikotarpio mes nevertinome ir nelabai galime vertinti. Tuo metu, kai jis jau dirbo, nenustatėme, kad jis piktnaudžiavo“, - kalbėjo A.Bogdanovas.

Pasak jo, gavus galutinę VTEK išvadą, jeigu bus nustatyti D.Kuprio veiklos pažeidimai, bus sprendžiama, kaip elgtis.

Delfi.lt vasarį skelbė, kad tuo metu, kai vyko tyrimas dėl D.Kuprio, NŽT Varėnos skyriaus vedėjas Alvydas Vencevičius savo vadovui pranešė, kad pagal jo prašymą Varėnos rajone, Sarapiniškėse dar 2012-ųjų spalį jam buvo suprojektuoti devyni 18,51 hektaro ploto žemės ūkio paskirties sklypai, dėl dviejų jų nuomos sutartys pasirašytos anksčiau, dar D.Kupriui nevadovaujant NŽT. Kaip portalui tvirtino A.Vencevičius, jis pasirašė sutartis ir dėl likusių septynių sklypų nuomos, bet parašo nepadėjo D.Kuprys.

VTEK pernai rugpjūtį jau svarstė D. Kuprio elgesį ir nusprendė, kad jis nepažeidė viešųjų ir privačių interesų. Komisijos duomenimis, valstybinę žemę D. Kuprys nuomojosi, nebūdamas NŽT vadovu.

D. Kuprys neigia vadovaudamas NŽT pasirašęs sklypų nuomos sutartis

Vienu metu ūkininkaujantis ir NŽT vadovaujantis D.Kuprys BNS patvirtino, jog dvi žemės nuomos sutartis dėl sklypų Varėnos rajone jis pasirašė, kai dar nevadovavo NŽT, o kitų sutarčių jis nepasirašė. Be to, jis tikino niekam nedaręs jokio spaudimo, kad sutartys būtų paspartintos.

„Varėnoje aš dėl tų sklypų kaip fizinis asmuo kreipiausi dar 2013 metais. Jeigu iki šiol tie procesai neįvykę, o kažkas pabandė tuos procesus pabaigti, man tapus vadovu, aš nemanau, kad tai mano problema ar buvo padaryti pažeidimai. Iš tų sutarčių, kurios buvo pateiktos kaip registruotos ir įtrauktos į vidinę sistemą, aš nepasirašiau nė vienos“, - kalbėjo D.Kuprys.

Jis sakė nenorintis atsakyti, ar atsisakys visų 9 sklypų Varėnos rajone nuomos ar ketinimų nuomotis, nes tai gali padaryti įtakos jo veiklos tyrimui.

„Aš dabar nenoriu padaryti įtakos tyrimui, atsakydamas į klausimą, ar aš ketinu atsisakyti tų sklypų, ar neketinu atsisakyti tų sklypų. Mano nuomone, tai padarytų įtaką tyrimui, o tyrimu bus išsiaiškinti visi faktai ir pasakyta, ar buvo padaryta kažkas ne taip“, - teigė D.Kuprys.

Jo teigimu, visos jo pasirašytos valstybinės žemės nuomos Zarasų, Kupiškio ir Varėnos rajonuose sutartys yra sudarytos iki jam tampant NŽT vadovu 2016 metų gegužės pabaigoje.

„Dėl ūkininkavimo, tai ši veikla nėra tiesiogiai susijusi su mano tiesioginėmis funkcijomis, todėl aš esu gavęs ministerijos patvirtinimą, kad galiu toliau ūkininkauti. Tai yra vieša. Aš užsiimu augalininkyste. Dabar būnant jaunu ūkininku turi turėti savo žemės arba žemę nuomoti iš privačių asmenų, arba ją nuomoti iš valstybės. Valstybė iš esmės neturi sklypų. Dėl šios priežasties mano išnuomoti sklypai yra ne vienoje vietoje. Turiu sklypų Zarasuose, Kupiškyje, o Varėnoje kyla problemos“, - sakė 35-erių D.Kuprys, kuris pernai augino žieminius kviečius ir žirnius, o šiemet ketina auginti avižas, be to, turi traktorių, dalį paslaugų nusiperka.

„Kai kuriems žmonėms patinka savaitgaliais būti sode, tai man patinka būti už traktoriaus vairo. Aš tame nieko blogo nematau. Turiu laisvas dienas, savaitgalius ir atostogas ūkininkavimui“, - tvirtino D.Kuprys.
NŽT vadovo privačių interesų deklaracijoje nurodoma, kad jis iš valstybės yra išsinuomojęs 35,4 hektaro žemės ilgalaikės nuomos būdu ir dar apie 20 ha - laikinam naudojimui.

„Lietuvos rytas“ pernai rašė, kad D.Kuprys deklaravo Kupiškio rajone didžiausią karvių ūkį turinčios Danutės Adamonienės dirbamus laukus, kurių dalis yra valstybinė žemė. Tai NŽT direktorius padarė, baigiantis žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo terminui, prieš pat vidurnaktį. Už deklaruotus žemės plotus mokamos ES išmokos.
Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas šių metų pradžioje BNS teigė, kad D.Kuprys pernai buvo sudaręs kelias valstybinės žemės nuomos sutartis skirtinguose rajonuose.

„Sunku įsivaizduoti, kaip per keletą rajonų tokie nedideli sklypai galėjo būti dirbami. O ir kaip tarnybos vadovui turbūt nelabai tas viskas gražiai atrodo“, - kalbėjo ministras.

Pertvarkant NŽT, bus stengiamasi mažinti korupciją – viceministras

A.Bogdanovas sako, kad vasarį pradėjus NŽT pertvarką, prastai dirbantys vadovai gali būti atleisti.

„Bijau, kad tarnybos vadovybės kaita yra neišvengiama. Dabar visi skandalai dažniausiai ir išeina iš vadovybės. Tikrinsime, žiūrėsime ir kalbėsimės. Negalime pasakyti, kad kaltiname kažkuo vadovybę. Bet kokiu atveju peržiūrėti vadovybę turėsime. Visų darbuotojų ir vadovų peržiūra bus vykdoma, o tada spręsime, su kuo teks atsisveikinti“, - BNS teigė A.Bogdanovas.

Anot jo, korupcija daugiau yra paplitusi teritoriniuose skyriuose, kurių pertvarka prasidės rudenį. Pagrindinės būstinės pertvarka turėtų būti baigta rugpjūtį.

„Tikslaus skaičiaus, kiek darbuotojų liks centriniame tarnybos padalinyje, kurį dabar pertvarkome, dar neturime. Šį mėnesį patvirtinsime centrinio padalinio naują struktūrą, kitą mėnesį - pareigybių naujus aprašymus. Manau, kad maždaug rugpjūtį baigsime centrinio padalinio pertvarką. Kalbant apie periferinių padalinių pertvarką, tai ji prasidės rudenį. Matome, kad korupcinės užuomazgos didžiausios yra ne centriniame padalinyje, o periferijoje, todėl ten analizės bus dar griežtesnės“, - kalbėjo viceministras.

NŽT turi būti pertvarkyta iš esmės – S.Muravjovas

Antikorupcines iniciatyvas skatinančios organizacijos „Transparency International“ vadovas Sergejus Muravjovas mano, kad norint sumažinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) korupcijos lygį, ją būtina pertvarkyti iš esmės. Tuo metu žemės ūkio viceministras sako, jog pertvarka jau pradėta.

„NŽT jau daug metų įsitvirtino kaip korupcijos liūno pavyzdys. Dabar kalbame apie esminius pokyčius. Abejočiau, kad tik pati NŽT sugebėtų išsklaidyti visas abejones, vykdydama pertvarką ar imdamasi kitų veiksmų. Šiuo atveju turime iš esmės peržiūrėti NŽT veiklą ir veiklos tikslus“, - BNS teigė S.Muravjovas.

Jo žodžiais, reikia pakeisti tarnybos organizacinę kultūrą, joje dirbančius žmones, čia nepakanka kosmetinio apsivalymo.

„Dabar į išsakytus pertvarkos žingsnius norėtųsi reaguoti su optimizmo gaida, bet drįsčiau suabejoti, ar NŽT nėra tiek persmelkta korupcijos ir neefektyvumo, kad reikia iš esmės valyti įstaigą ir padaryti taip, kad ji pradėtų veikti ne iš naujo, bet su kitokia organizacine kultūra ir kai kuriais atvejais kitais žmonėmis. Kosmetinis apsivalymas negali išspręsti visų problemų. Kiekvienas žingsnis turi būti pamatuotas ir pagrįstas“, - kalbėjo S.Muravjovas.

NŽT kritikuoja ir Vilniaus meras

Vilniaus meras Remigijus Šimašius neseniai viešai paragino visiškai panaikinti NŽT, nes ji dirba neefektyviai ir neskaidriai. Be to, jis kaltina tarnybą stabdant žemės grąžinimo ir sklypų formavimo procesus Vilniuje.

„Aš matau, kad Nacionalinė žemės tarnyba yra korupcijos priedangos lizdas ir didžiausias stabdis plėtotis bet kuriam miestui, Vilniui taip pat. Tai yra ypatingai ydinga veikla, kuri trukdo viskam - trukdo vykdyti restituciją, trukdo sąžiningam verslui vystyti miestą, padeda keroti korupcijai. Tai yra absoliučiai korupciją skatinanti įstaiga. Nedrįstu kaltinti kiekvieno ten dirbančio žmogaus, bet pačios funkcijos taip, kaip jos sudėliotos ir vykdomos, yra tragedija“, - LRT televizijai komentuodamas NŽT ketinimus panaikinti buvusio „Žalgirio“ stadiono sklypų nuomos sutartis, sakė R.Šimašius.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau pareiškė, jog NŽT neturėtų būti naikinama, jos pertvarka bus tęsiama, tačiau neaišku, kaip tiksliai po jos atrodys tarnyba.

Šiuo metu vyksta vidinis tyrimas ir dėl NŽT direktoriaus pavaduotojo Tomo Laduko veiklos, nes įtarima, kad jo šeima neteisėtai galėjo įgyti didelės vertės sklypą Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)