OPEC bei dar kelios kitos šalys, tarp jų Rusija, susitarė nuo šių metų pradžios naftos gavybą sumažinti 1,2 mln. barelių per dieną, siekiant pakelti kainas ir sumažinti pasaulinį naftos perteklių.

Dabartinis susitarimas galioja iki birželio pabaigos. OPEC šaltiniai praėjusį mėnesį informavo „Reuters“, kad susitarimą su ne organizacijos narėmis įmanoma pratęsti. Galimas variantas yra ir tolimesni OPEC narių gavybos mažinimai.

Kitas organizacijos susitikimas planuojamas gegužės 25 d.

„Kol kas per anksti kalbėti, apie ką diskutuosime balandžio ir gegužės mėnesiais. Tačiau techniškai matome galimybę susitarimą pratęsti“, – interviu kalbėjo A. Novakas.

Jo teigimu, tolimesni veiksmai priklausys nuo atsargų dydžio ir nuo to, kokią įtaką rinkai darys tokių susitarime nedalyvaujančių šalių, kaip JAV, Kinija, ar Norvegija, naftos gavyba.

Rusija susitarime buvo prisižadėjusi sumažinti gavybą apie 300 tūkst. barelių per dieną, tačiau, naujausiais duomenimis, šalis įvykdė tik apie du trečdalius įsipareigojimo.

A. Novakas tikina, kad Maskva tikrai nemažins gavybos daugiau, nei yra įsipareigojusi, jei kitos ne OPEC narės nesugebės įvykdyti savo planų.

„Kiekviena šalis yra atsakinga už savo produkciją. Naftos kompanijos Rusijoje savo planus 2017-iesiems rengė, atsižvelgdamos į susitarimą, tad mes galime būti atsakingi tik už savo pačių skaičius“, – teigė ministras.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)