Sausį kilus gyventojų, daugiausia – migrantų, nerimui dėl masinių įspėjimų apie nesumokėtą PSD „Sodros“ vadovybė buvo nusprendusi išieškojimą atidėti bent mėnesiui.

„Esmė, kad mes vis dar gauname didelius kiekius iš užsienio dokumentų, kad žmonės yra drausti sveikatos draudimu kitose Europos Sąjungos šalyse ir tuomet jiems mokesčio Lietuvoje nereikia mokėti. Kol kas visų dokumentų neapdorojome. Kiekiai mažėja, bet su jais dar nesusitvarkėme – planuojame iki kovo trečios savaitės susitvarkyti (...). Jei vėl nebus naujo pliūpsnio, kovo pabaigoje planuojame išieškoti iš tų, kurie privalo mokėti“, – BNS sakė jis.

„Sodros“ vadovas pabrėžė, jog siekiama surinkti mokesčius ne konkrečiai iš emigrantų, o iš asmenų, kurie yra privalomai drausti Lietuvoje ir nėra drausti užsienyje.

Anot jo, specialistai nuo metų pradžios jau įvertino apie 20 tūkst. dokumentų, dar yra likę apie 10 tūkst. paraiškų.

Kadangi duomenys kinta, tikslaus skaičiaus, kiek ilgalaikių skolininkų buvo vasario pabaigoje, „Sodra“ neturi – paskutiniais duomenimis, tokių skolininkų, kurie sausį dar buvo nesumokėję PSD bent 12 mėnesių ir daugiau, buvo apie 100 tūkstančių.

Kaip skelbta anksčiau, po išsiųstų raginimų susimokėti PSD per sausį sulaukta daugiau nei 30 tūkst. dokumentų, taip pat apie 2,2 mln. eurų įmokų.

Privalomojo sveikatos draudimo Lietuvoje mokėti neprivalo asmenys, kurie savo išvykimą deklaravo oficialiai.

Emigrantai taip pat gali informuoti „Sodrą“, kad dokumentus apie svetur sumokėtus mokesčius pateiks vėliau, tam nustatytas keturių mėnesių terminas, per jį skolos taip pat nebus išieškomos.

Perdavus informacija apie skolininkus antstoliams, bus taikomi skolos nurašymai nuo jų sąskaitų Lietuvoje veikiančiuose bankuose.

M. Sinkevičius pripažįsta, kad galimybės išieškoti skolų iš užsienio bankų „ Sodra“ neturi.

Tačiau nesumokėję skolų emigrantai niekada negalės nemokamai naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (478)