Bendram eksportuotų prekių kainų pokyčiui didžiausią įtaką padarė 12,6 proc. rafinuotų naftos produktų, 2,5 proc. – niekur kitur nepriskirtų mašinų ir įrangos kainų padidėjimas ir 2,5 proc. – elektros įrangos, 1,6 – pagrindinių vaistų pramonės gaminių ir vaistų preparatų, 1,9 proc. – popieriaus ir popieriaus gaminių kainų sumažėjimas.

Bendram importuotų prekių kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 16,7 proc. žalios naftos ir gamtinių dujų (iš šios produktų kategorijos žalia nafta pabrango 19,9 proc., gamtinės dujos atpigo 0,8 proc.), 4,3 proc. – kokso ir rafinuotų naftos produktų kainų padidėjimas ir 1,6 proc. – variklinių transporto priemonių, priekabų ir puspriekabių, 7,4 – elektros, dujų, garo ir oro kondicionavimo produktų, 3,4 proc. – kitų kasybos ir karjerų eksploatavimo produktų kainų sumažėjimas.

Per mėnesį iš eksportuotų prekių labiausiai padidėjo žalios naftos kainos – 22,6 proc., kompiuterių ir išorinės įrangos – 11,2 proc., o sumažėjo statybinių medžiagų iš molio kainos – 13,1 proc., metalinių cisternų, rezervuarų ir talpyklų bei žuvų ir kitų žuvininkystės produktų – po 9,2 proc.

Iš importuotų prekių daugiausia pabrango žemės ūkio vienmečiai augalai – 7,1 proc., knygos, periodinių leidinių leidybos produktai – 4,8 proc., o atpigo niekur kitur nepriskirti kasybos ir karjerų eksploatavimo produktai – 3,9 proc., baterijos ir akumuliatoriai bei atliekos – po 3,4, sporto reikmenys – 3,3 proc. Per mėnesį iš euro zonos importuotų prekių kainos padidėjo 0,4 proc., ne iš euro zonos – 4,8 proc.

Per metus (2016 m. gruodžio mėn., palyginti su 2015 m. gruodžio mėn.) eksportuotų prekių kainos padidėjo 4,4 proc., importuotų prekių – 4 proc.

Iš eksportuotų prekių labiausiai padidėjo rafinuotų naftos produktų kainos – 40,2 proc., pieno gaminių – 35,9, žemės ūkio daugiamečių augalų – 31,7 proc., o sumažėjo plataus vartojimo elektroninės įrangos kainos – 24,4 proc., pagrindinių chemikalų, trąšų ir azoto junginių – 14,4 proc.

Iš importuotų prekių daugiausia pabrango žalia nafta – 49,7 proc., žuvys ir kiti žuvininkystės produktai – 18,3 proc., o atpigo niekur kitur nepriskirti kasybos ir karjerų eksploatavimo produktai – 18,2 proc., elektros perdavimo ir paskirstymo produktai – 11,1, megztiniai arba nertiniai drabužiai – 9,5 proc. Per metus iš euro zonos importuotų prekių kainos beveik nesikeitė, ne iš euro zonos – padidėjo 7,4 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)