Japonijos eksporto apimtys sausį, lyginant su 2016 m. sausiu, padidėjo 1,3 proc., ekonomistai prognozavo 4,7 proc. nuosmukį. Tuo tarpu 2016 m. gruodį buvo užfiksuotas 5,4 proc. prieaugis.

Japonijos eksportas auga antrą mėnesį iš eilės, po nuosmukio – net keturiolika mėnesių iš eilės.

Tuo tarpu importo apimtys į trečią didžiausią pasaulio ekonomiką išaugo pirmą kartą nuo 2014 m. gruodžio, pakilus naftos kainoms po Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) ir karteliui nepriklausančių šalių susitarimo mažinti gavybą.

Aktyvesnis ekonominis augimas JAV leidžia daryti prielaidą, kad Japonijos tiekimo JAV rinkai sumažėjimas gali būti laikinas, bet šalies prezidento Donaldo Trumpo nevienkartiniai pareiškimai pasitraukti iš laisvosios prekybos zonos kelia susirūpinimą dėl protekcionizmo plitimo.

Kaip rodo pirmadienį ministerijos paskelbti duomenys, eksporto augimą sausį skatino didesnis kuro, automobilių atsarginių dalių bei plieno tiekimas, tačiau dėl mažesnio automobilių eksporto šio rodiklio augimas sulėtėjo.

Japonijos eksportas į JAV sausį, lyginant su praėjusiais metais, smuko 6,6 proc. dėl mažesnio automobilių bei elektronikos dalių tiekimo.

Eksportas į Kiniją, didžiausią Japonijos prekybos partnerę, sausį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, padidėjo 3,1 proc., tuo tarpu gruodį buvo užfiksuotas 12,4 proc. metinis prieaugis.

Importo apimtys sausį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, padidėjo 8,5 proc., daug daugiau nei prognozavo analitikai (4,7 proc.).

Importo augimas buvo užfiksuotas pirmą kartą per daugiau nei dvejus metus, nes buvo daug daugiau importuota žaliavinės naftos iš Saudo Arabijos bei anglies iš Australijos, parodė statistika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)