Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad ketina „nežymiai tobulinti“ dvišalius prekybinius santykius. Nors prekyba buvo viena pagrindinių susitikimo temų, rodos, JAV prezidentas šiek tiek sušvelnino savo ankstesnį griežtą toną.

„Amerikai labai pasisekė turėti tokią kaimynę, kaip Kanada, – bendros spaudos konferencijos metu sakė D. Trumpas, pasidžiaugęs galimybe „tiesti dar daugiau tiltų“ prekybos srityje. – Mes suprantame, kad mūsų abiejų šalys yra stipresnės, kai mes suvienijame jėgas tokioje srityje, kaip tarptautinė prekyba.“

Tačiau jis pabrėžė, kad horizonte laukia pokyčiai.

„Mes turime labai ypatingus prekybos santykius su Kanada. Mes nežymiai juos tobulinsime. Mes padarysime tam tikrų dalykų, kurie bus naudingi mūsų abiem šalims“, – sakė Amerikos prezidentas.

Tuo tarpu J. Trudeau sakė, kad abi šalys, kurios kartu su Meksika yra sudariusios Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA), „visuomet išliks viena kitos svarbiausia partnere“.

„Šiandieniniai pokalbiai sustiprino nuomonę, jog tai svarbu tiek kanadiečiams, tiek amerikiečiams“, – sakė jis.

Žadėjo pokyčių

Savo visos prezidentinės rinkimų kampanijos metu D. Trumpas kartojo frazę „svarbiausia Amerika“ ir žadėjo atsakyti NAFTA sutarties, kurią vadino „katastrofa“ amerikiečių darbo vietoms.

Naujos derybos dėl šios sutarties nebus lengvos, ir J. Trudeau, remiantis laisvą prekybą, anksčiau pabrėžė, kad ši trišalė sutartis yra labai svarbi jo šalies ekonomikai, bei perspėjo dėl protekcionizmo.

Savo ruožtu D. Trumpas iki šiol nedetalizavo, kaip nori iš naujo derėtis dėl NAFTA.

„Kai mes susiėsime, kaip tai padarėme šiandien ir kaip mūsų komandos tai padarys per ateinančiais savaites ir mėnesius, mes pasikalbėsime apie tai, kaip ir toliau kurti geras darbo vietas mūsų piliečiams abiejose sienos pusėse“, – sakė J. Trudeau.

Trys ketvirčiai Kanados eksporto tena Jungtinėms Valstijoms, o Kanada yra pagrindinė eksporto rinka maždaug trisdešimčiai Amerikos miestų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)