Kaip jau buvo skelbta, „Sodra“ pranešė nuo vasario pradžios pradedanti taikyti priverstinio poveikio priemones (pvz., sąskaitų blokavimą) asmenims, kurie 11–12 mėnesių vėluoja mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. 20 tūkst. asmenų esą yra skolingi apie 5,7 mln. Eur.

Pasklidus šiai informacijai gyventojai užplūdo „Sodrą“ – dėl daugybės skambučių ir el. laiškų, visiems nespėjama atsakyti į rūpimus klausimus. Iš viso gauta per 31 tūkst. pažymų, prašymų atidėti skolos išieškojimą.

Penktadienį „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius žurnalistams paaiškino, kad dėl didžiulio gautų dokumentų kiekio skolos nebus priverstinai išieškomos, kol visi jie bus išnagrinėti. Per 10 tūkst. atsakymų gyventojams yra rengiami šiuo metu:

„Gavome apie 20 tūkst. įvairiausių dokumentų, kurių šiandien nesame apdoroję. Nors sakėme, kad vasario mėnesį pradėsime išieškojimą, bet kol neįvertinsime tų 20 tūkst. dokumentų, nes jiems tikrai reikalingas žmonių darbas, kiekvieną dokumentą peržiūrėti, registruoti. Taigi, kol neįvertinsime, tol išieškojimo sankcijų netaikysime.

Galvojame, kad per vasario mėnesį sugebėsime viską įvertinti. Tada visuomenę ir visus informuosime, ar vis dėlto pradedame išieškojimą iš tų, kurie nepateikė dokumentų ir kurie dar skolingi. Bet šiandien to išieškojimo, to ko bijojo visuomenė ir prievolininkai, jo netaikysime, kol neįvertinsime visų dokumentų“.

M. Sinkevičiaus teigimu, per pora mėnesių skolininkų skaičius sumažėjo 50 tūkst. Tačiau dar yra apie 250 tūkst. asmenų, kurių PSD skola siekia 80 mln. Eur.

„Tikslas nėra surinkti pinigus iš emigrantų. Tikslas yra apdrausti visus asmenis. Žmonės turi būti apsidraudę, toks yra įstatymas“, – kalbėjo „Sodros“ vadovas.

Anot jo, internete sklando daug klaidingos informacijos apie skolas. Dėl to siekiama asmeniškai susisiekti su tais, kurie yra nurodę savo kontaktus. Kitų prašoma persiųsti reikiamus dokumentus el. paštu.

„Versti į Lietuvių kalbą draustumą įrodančių dokumentų nereikia – standartinės formos priimamos ir čia problemos nėra. Informacija, kad būtina versti yra klaidinga“, – aiškino direktorius, paklaustas, ar sistema nėra per daug biurokratiška.

Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja pavaduotoja Žadvilė Abelienė pasidžiaugė, kad „Sodros“ surenkamos įmokos perduodamos jos atstovaujamai institucijai ir naudojamos sveikatos paslaugoms finansuoti:

„Ką garantuoja žmogui privalomasis sveikatos draudimas? Sumokėta įmoka jis tampa apdraustuoju ir valstybė jam garantuoja nemokamą sveikatos priežiūrą. Ši pareiga kyla ne tik iš įstatymo, bet iš pačios Konstitucijos ir privalu mokėti įmokas.

Kaip tik labai džiaugiamės, kad yra kolegos, kurie išieško skolas iš tų apdraustųjų, kurie pamiršta ar dėl kitų priežasčių nesumoka PSD įmokų. Visas tas surinktas skolas, t. y. viršplanines PSD biudžeto pajamas, mes naudojame apmokėti teisės aktų nustatyta tvarka už sveikatos priežiūros paslaugas, už kompensuojamus vaistus ta pačia tvarka“.

„Sodra“ dar kartą paaiškino, kad PSD įmokų įsiskolinimas nebus išieškomas, jeigu gyventojas: deklaravo išvykimą Gyventojų registre arba Valstybinėje mokesčių inspekcijoje; pateikė „Sodrai“ dokumentus, leidžiančius perskaičiuoti PSD įmokas ir panaikinti įsiskolinimą, pats padengė įsiskolinimą; pateikė „Sodrai“ prašymą netaikyti sankcijų per laikotarpį, reikalingą dokumentams pateikti.

Kad būtų perskaičiuotos PSD įmokos ir panaikintas įsiskolinimas, reikia pateikti dokumentus, patvirtinančius socialinį draudimą kitoje šalyje, išduotus ES, Europos ekonominės erdvės valstybės narės ar Šveicarijos įstaigos. Tinkamų formų sąrašas skelbiamas „Sodros“ interneto puslapyje.

Atkreiptas dėmesys, kad tokiu būdu įsiskolinimas nebus panaikintas išvykusiems į kitas trečiąsias (pvz., JAV ar Kanadą).

Be to, „Sodra“ priminė, kad 2016 m. išvykimą galima deklaruoti užpildžius arba patikslinus metinę gyventojo pajamų mokesčio deklaraciją (formą GPM308, 7 laukelyje nurodant galutinio išvykimo iš Lietuvos datą, o 8 laukelyje pažymint „X“ – tai reiškia, kad deklaraciją teikia galutinai išvykstantis asmuo).

Gyventojų registrui išvykimo deklaraciją galima pateikti internetu, atvykus į seniūniją, savivaldybę, kurioje deklaruota gyvenamoji vieta Lietuvoje, taip pat į Lietuvos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą.

„Sodra“ pateikė tokius faktus apie susidariusias skolas ir jų išieškojimą:

  • 4,44 mln. Eur – tiek PSD įmokų surinkta nuo gruodžio mėnesio. Iš jų tik apie 1 proc. – išieškotos;
  • 2,54 mln. Eur įmokų sumokėta savarankiškai vien per sausio mėnesį;
  • 192 tūkst. Eur PSD įmokų yra vidutiniškai sumokama kasdien pastarąsias dvi savaites, o įprastą dieną ši suma siekia apie 37 tūkst. Eur;
  • Apie 5 000 tūkst. skambučių įmokų klausimais „Sodros“ informacijos centro konsultantai sulaukia kasdien pastarąsias 2 savaites, nors vidutinis skaičius įprastomis dienomis siekia apie 1 500;
  • Per 31 tūkst. – tiek pažymų, prašymų atidėti skolos išieškojimą, paklausimų gauta Panevėžio skyriuje;
  • Apie 2,8 tūkst. dokumentų gaunama per 1 dieną;
  • 5,5 tūkstančio paklausimų klientams jau atsakyti;
  • Dar 10 tūkstančių atsakymų į paklausimus rengiami šiuo metu;
  • Per 1-2 dienas atsakoma klientams, paklausimus pateikusiems per asmeninę „Sodros“ paskyrą.
  • Maždaug per 1 savaitę atsakoma klientams, besikreipusiems elektroniniu paštu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (740)