Maža to, trijulei teks atlyginti nuostolius – Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad dabar jau iš darbo prekybos centre „Rimi“ atleistas Orestas Kalvelis bei jam svetimą turtą pasisavinti padėję Lukas Miliauskas ir Viktorija Kulbačevskaja privalės sumokėti beveik 1,5 tūkst. eurų.

Tačiau tai dar ne viskas – jie visi buvo nuteisti už svetimo turto pasisavinimą bendrininkų grupėje. Teismas nutarė, kad O. Kalvelis į valstybės biudžetą privalės sumokėti 40 MGL (1 506,4 Eur), o L. Miliauskas ir V. Kulbačevskaja – po 30 MGL (1 129,6 Eur).

Baudas nuteistiesiems teismas leido sumokėti per šešis mėnesius. Beje, jiems grėsė didesnės baudos, tačiau baudžiamoji byla buvo išnagrinėta sutrumpinta tvarka, todėl teisėjas jas trečdaliu sumažino.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dirbdamas Žirmūnų g. esančiame prekybos centre „Rimi“ kasininku O. Kalvelis savo draugams padėjo pasisavinti parduotuvės pinigus – vieną kartą 400, o kitą kartą – 1 100 Eur.

O tai padaryti nebuvo sudėtinga – kai O. Kalvelis dirbo kasininku, į prekybos centrą atėję jo draugai išsirinkdavo keletą prekių, už kurias ateidavo susimokėti būtent į jo aptarnaujamą kasą. Nuskenavęs prekes O. Kalvelis iš pirkėjo paimdavo pinigus ir atiduodavo grąžą, tačiau ne tiek, kiek priklausydavo, o beveik visus kasoje esančius pinigus.

Kaip nustatyta, kartą už prekes 3,29 Eur turėjęs sumokėti L. Miliauskas kasoje dirbusiam O. Kalveliui padavė 10 Eur, o šis į kasos aparatą įmušė, jog iš pirkėjo gavo 500 Eur ir jam atidavė 400 Eur.

O po kelių dienų L. Miliauskas už prekes turėjo sumokėti 8,89 Eur, tačiau pardavėjui padavė 5 Eur – pardavėjas kasos aparate nurodė, kad iš pirkėjo gavo 200 Eur, tačiau šiam atidavė 1 100 Eur grąžą.

Pinigų pasisavinimo metu prie kasos būdavo ir V. Kulbačevskaja – ji stebėdavo aplinką.

Kad darbuotojas savinasi svetimus pinigus, buvo pastebėta atliekant kasoje esančių pinigų inkasaciją – iš pradžių prekybos centro vadovai net nekaltino O. Kalvelio, o patikrino, ar kasa nėra sugedusi.

Kai nebuvo nustatyti techniniai gedimai, prekybos centro apsaugos darbuotojai peržiūrėjo vaizdo įrašus – būtent tada užfiksuota, kaip kasininkas pinigus atiduoda nepažįstamam vyrui.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas O. Kalvelis ir jam pinigus pasisavinti padėję draugai pripažino kaltę ir žadėjo prekybos centrui atlyginti padarytą žalą.

Alytuje gyvenęs O. Kalvelis per apklausą pasakojo, kad kartu su L. Miliausku atvykęs gyventi į Vilnių susipažino su V. Kulbačevskaja, vėliau išsinuomojo butą. Po kurio laiko buto šeimininkai nutarė juos iškraustyti – nuomonininkai įsiskolino ir niekaip negalėjo padengti skolų.

„Todėl ir sugalvojome tokį būdą – aš sėdėsiu kasoje, į ją ateis L. Miliauskas ir V. Kulbačevskaja, aš nuskenuosiu jų prekes ir paskui atiduosiu grąžą, – teisme kalbėjo O. Kalvelis. – Taip paskui ir padarėme, o pinigus išleidome naujo buto nuomai.“

V. Kulbačevskaja teisme taip pat prisipažino, kad pirmą kartą, kai buvo pasisavinti 400 Eur, pinigų trūkumo prekybos centre niekas nepastebėjo. „Todėl nutarėme pabandyti dar kartą, nors ir labai bijojome“, – sakė mergina.

„Rimi“ atstovė: stengiamės atgrasyti net nuo minties, kad galima kažką pasisavinti

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė sako, kad bendrovė imasi įvairių prevencijos priemonių ir procedūrų, kad darbuotojus atgrasytų net nuo minties, kad galima kažką pasisavinti.

„Savo prekybos centruose ir tarnybinėse patalpose taikome įvairių saugos priemonių, – pažymėjo ji. – Žinoma, pirmiausia, tai griežta mūsų turto apskaita – prekių, pinigų, techninių priemonių ir pan. Brangias prekes pažymime. O vagystės iš kasos atveju jau dienos pabaigoje yra aišku, ar kasoje yra pinigų trūkumas, ar ne.

Taip pat yra sumontuotos vaizdo kameros – stebime visus mūsų parduotuvėse vykstančius procesus, turime apsaugoti pirkėjus, darbuotojus ir turtą. Darbuotojai yra nuolat informuojami apie tai, kokias saugumo priemones taikome, tad pastebėję trūkumą kasoje, iš karto galime nustatyti, kokios yra tokio trūkumo priežastys.

Visais atvejais, kai sulaikome asmenis įvykdžiusius vagystę – tiek mūsų darbuotojus, tiek pirkėjus – perduodame policijai.

Tad tos priemonės, kuriomis saugomės nuo išorės vagių, puikiai tinka ir apsisaugoti nuo vidinių piktnaudžiavimų.

Be to, atliekame kontrolinius darbuotojų tikrinimus jiems jau išėjus iš prekybos centro, taikome įvairias papildomas pinigų saugojimo priemones, labai tikslingai analizuojame inventorizacijų duomenis ir stengiamės imtis prevencijos priemonių ir procedūrų, kad atgrasytume net nuo minties, kad galima kažką pasisavinti.

Ir vis dar nustembame, kai esant tokiai stipriai apsaugai tiek darbuotojai, tiek išoriniai vagys vis dar bando ką nors pavogti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)