Tokios priemonės „suriš rankas būsimoms vyriausybėms“, pareiškė E. Tsakalotas po euro grupės posėdžio, per kurį Graikijai nepavyko pasiekti teigiamo reformų eigos įvertinimo. Be tokio įvertinimo Atėnai negalės gauti paskolų pagal 86 mlrd. eurų vertės paramos programą.

Kai kurios Europos šalys reikalauja, kad paramos programoje dalyvautų TVF, šiuo metu pagal šią programą lėšos skiriamos tik iš Europos stabilumo mechanizmo (ESM) fondo.

Savo ruožtu, TVF žada dalyvauti Graikijos kreditavimo programoje, tai yra teikti ne tik konsultacinę, bet ir finansinę paramą, su sąlyga, jeigu Atėnai sutiks vykdyti naujas reformas, numatytas nuo 2019 metų. TVF įsitikinimu, šalyje būtinos reformos darbo rinkoje, pensijų sistemos bei mokesčių sferose.

„TVF šiuo metu nori įstatymiškai užtikrinti priemones laikotarpiu, prasidėsiančiu pasibaigus programai. Netikslinga reikalauti iš šalies, dalyvaujančios programoje, įstatymiškai numatyti per dvejus-trejus metus į priekį tai, ką ji darys 2019 metais“, – sakė E. Tsakalotas.

Jis išsakė viltį, kad bus sulaukta pasiūlymų, kaip įveikti nuomonių skirtumus, nes visos šalys norėtų kuo greičiau rasti sprendimą.

E. Tsakalotas taip pat pažymėjo, kad nors euro zonos šalių finansų ministrai nepatvirtino reformų programos antrojo vertinimo, buvo prieita bendros nuomonės, kad Graikijos ekonomika atsigauna sparčiau nei tikėtasi.

Ministras išsakė viltį, kad per 2016 metus Graikijos ekonomika augo, nors anksčiau buvo prognozuota neigiama dinamika. Graikija tikėjosi, kad antroji reformų programos apžvalga bus patvirtinta sausio 26 dieną. Tačiau euro grupės posėdžio išvakarėse pasirodė pranešimų, kad susitarimas turėtų pasiektas iki vasario 20 dienos.

Euro grupės finansų ministrai savo pareiškime „paragino Graikijos valdžią ir kreditorius atnaujinti derybas dėl reformų, kurių norėtų visi dalyviai“.

„Tikimasi reformų Graikijos darbo bei produktų rinkose, energetikos ir kitų pramonės šakų sektoriuose. Taip pat viliamasi, kad bus pasiektas susitarimas dėl fiskalinės Graikijos strategijos po 2018 metų“, – teigiama pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)