AB „Minsko traktorių gamykla“ bando išsiieškoti lėšas, kurias jai skolinga Lietuvos žemės ūkio bendrovė „Džeirana“ už traktorių siuntą.

Įmonės bendradarbiauja jau nuo 1998 metų. 2002 metais ŽŪB „Džeirana“ tapo oficialia AB MTZ atstove Lietuvoje.

Pastaraisiais metais Lietuvos įmonei iškildavo šiokių tokių problemų, susijusių su baltarusiškos produkcijos realizavimu, todėl vis augo skola už pristatomą techniką. Galų gale MTZ buvo priversta bendradarbiavimą su ŽŪB „Džeirana“ nutraukti, be to, pateikė teismui ieškinį dėl skolos išieškojimo.
„Šiuo metu Lietuvoje inicijuotas skolos iš ŽŪB „Džeirana“ išieškojimo procesas. Lietuvos įmonė už traktorių siuntas skolinga bendrovei MTZ 5,7 mln. eurų. Šią sumą sudaro pati skola, delspinigiai ir teismo išlaidos“, – pranešė AB MTZ.

Kaip skolos grąžinimo garantas buvo pasiūlytas ŽŪB „Džeirana“ priklausantis turtas – Vilniaus grąžtų gamykla. Įmonė buvo įsteigta 1957 metais ir kadaise buvo šios srities lyderė Baltijos šalyse. 1996 metais ji buvo performuota ir tapo AB „Grąžtai“, o nuo 2003 metų pagrindine gamyklos akcininke tapo įmonė „Džeirana“.

Jei lietuviai nesumokės skolų už pristatytus traktorius, grąžtų gamykla gali pereiti AB MTZ nuosavybėn.

„Mes dabar siekiame abiem šalims priimtino susitarimo. Manau, kad po vieno ar poros mėnesių pavyks jį pasiekti. Tada AB MTZ turės atšaukti antstolio veiklą, o mes perleisime gamyklos „Grąžtai“ akcijas“, – sake ŽŪB „Džeirana“ generalinis direktorius Tomas Ališauskas.

Visgi panašu, kad Minsko įmonės vadovai nedega noru įsigyti papildomo kapitalo – jiems žymiai svarbiau susigrąžinti pinigus.

„AB MTZ su gamykla „Grąžtai“ nebendradarbiauja ir visomis išgalėmis stengiasi apginti Lietuvoje finansinius savo interesus“, – pranešė Baltarusių įmonės administracijos atstovas.
Šiuo metu šalys tariasi, kas turi inicijuoti gamyklos „Grąžtai“ pardavimą, kad už akcijas gautus pinigus būtų galima skirti skoloms padengti.

„Kol kas šis klausimas neišspręstas, tačiau arba mes, arba gamykla, arba kartu pradėsime ieškoti potencialių gamyklos turto pirkėjų“, – sakė T. Ališauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)