2016 m. vasarį Oklande (Naujoji Zelandija) TPP prekybos susitarimą pasirašė 12 šalių, kartu jos apima 40 proc. pasaulio ekonomikos. Į šią struktūrą įstojo Australija, Brunėjus, Vietnamas, Kanada, Malaizija, Meksika, Naujoji Zelandija, Peru, JAV, Singapūras, Čilė ir Japonija. Šiuo susitarimu siekiama sustiprinti ekonominius ryšius tarp sutartį pasirašiusių šalių, sumažinti tarifus regione ir skatinti prekybą norint užtikrinti spartesnę plėtrą.

Dokumentas įsigalios, kai jį ratifikuos visos šalys struktūros narės. Tačiau po Donaldo Traupo pergalės JAV prezidento rinkimuose šis procesas ėmė strigti. Vos laimėjęs rinkimus D. Trumpas pažadėjo pačią pirmąją dieną nutraukti TPP sutartį bei pavadino ją „potencialia nelaime šaliai“.

Pirmadienį JAV prezidentas D. Trumpas įgyvendino savo rinkimų pažadą: jis pirmadienį pasirašė dekretą dėl šalies pasitraukimo iš TPP.

Australija jau sukūrė galimo naujo susitarimo pavadinimą: „TPP 12 Minus Viena“. Šalies prekybos ministras Steve`as Ciobo pareiškė, kad Australija nesitrauks iš TPP.

Tuo tarpu Kinija, kuri nepriklauso šiam susitarimui, užsiminė galbūt pasinaudosianti TPP griūtimi, pasisakydama už „atvirus bei skaidrius regioninius ekonominius susitarimus“.

Dėl šio prekybinio susitarimo derėjosi buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, juo buvo siekiama sustiprinti ekonominius ryšius tarp sutarties narių, tai yra Japonijos, Malaizijos, Vietnamo, Singapūro, Brunėjaus, Australijos, Naujosios Zelandijos, Kanados, Meksikos, Čilės ir Peru.

D. Trumpas vietoje tokio pobūdžio sutarčių siūlo dvišalius susitarimus bei importo tarifų didinimą, kuris esą padėtų apsaugoti vietinę gamybą.

Australija yra viena iš šalių, ieškančių būdų, kaip išgelbėti TPP, iš jos pasitraukus Jungtinėms Valstijoms. Praėjusią savaitę S. Ciobo lankėsi Šveicarijoje, Davose, vykusiame Pasaulio ekonomikos forume.

„Aš kalbėjausi su Kanados, Meksikos, Japonijos, Naujosios Zelandijos, Singapūro, Malaizijos atstovais, – sakė jis pirmadienį iš Niujorko Australijos televizijai ABC. – Kiek žinau, buvo kalbėtasi ir su Čile bei Peru. Tad yra nemažai šalių, kurias domina galimybė suformuoti „TPP 12 Minus Viena“.