Kas yra TPP?

Ramiojo vandenyno partnerystės sutartis yra viena ambicingiausių kada nors suderėtų laisvosios prekybos sutarčių. Prie jos prisijungė Australija, Brunėjus, Kanada, Čilė, Japonija, Malaizija, Meksika, Naujoji Zelandija, Peru, Singapūras, Jungtinės Valstijos ir Vietnamas. Šioms šalims tenka 40 proc. pasaulio ekonomikos.

Baracko Obamos (Barako Obamos) prezidentavimo metu Amerikos sąjungininkams šią sutartis buvo „parduota“, kaip unikali galimybė perimti iniciatyvą dėl pasaulio prekybos ir užtikrinti, kad Kinija su savo sparčiai augančia ekonomika bei pasauline galia negalėtų diktuoti savo sąlygų.

Šios sutarties šalininkai sako, kad ji panaikins apribojimus laisvam prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimui. Jie taip pat teigia, kad ši sutartis užtikrins lygias sąlygas visoms kompanijoms, apsaugos darbuotojų teises ir numatys svarbius aplinkosauginius saugiklius.

Kodėl D. Trumpas jos atsisakė?

Kritikai sako, kad dėl TPP buvo susitarta slaptų prabangiuose viešbučiuose susitikimų metu ir kad daugiausia naudos, kaip visada, gaus stambusis verslas.

Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dar prezidentinės rinkimų kampanijos metu žadėjo, kad JAV atsisakys šios sutarties. Daugelis jo rėmėjų šią sutartį kaltina dėl Amerikoje prarandamų darbo vietų ir teigia, kad tai dar vienas blogas susitarimas Amerikos pramonei, nes TPP leis užsienio gamintojams gauti bemuitę prieigą prie JAV rinkos. Dėl to JAV bendrovėms ir ūkiams, kurių gamybos kaštai yra didesni, bus sunkiau konkuruoti.

Kas dabar nutiks TPP?

Nemažai politikų investavo nemažą politinį kapitalą, kad „parduotų“ šią sutartį savo rinkėjams ir Ramiojo vandenyno šalims.

Dabar vienas iš variantų likusioms vienuolikai šalių ir toliau įgyvendinti sutartį. Australija antradienį pareiškė besitikinti, kad sutartį pavyks išsaugoti ir be JAV, ir pakvietė Kiniją jungtis.

Kita galimybė – pradėti derybas iš naujo, kas suteiktų D. Trumpui galimybę įtikinti savo rinkėjus pritarti patobulintam susitarimui.

Tačiau pats D. Trumpas yra sakęs, kad ketina sutelkti dėmesį į dvišales prekybos sutartis, ir „grįžti prie kiekvienos šalies individualiai“ ir susitarti dėl Amerikai palankių sąlygų.

Ar yra kitų variantų?

Taip. Tai būtų Pekino remiama Regioninės išsamios ekonominė partnerystės (RCEP) sutartis, dėl kurios dabar deramasi. Ji apjungtų dešimt Pietryčių Azijos šalių, priklausančių Pietryčių Azijos tautų asociacijai (ASEAN), Kiniją, Indiją, Japoniją, Pietų Korėją, Australiją ir Naująją Zelandiją.

Tai būtų savotiškas „veidrodinis“ TPP variantas, kuris įtrauktų ir šešis Vašingtono remiamos sutarties nares, tačiau ne Jungtines Valstijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)