Šis atidėjimas turės Lietuvai neigiamų pasekmių, bet kadangi sprendimas jau priimtas, visos suinteresuotos šalys turi susivienyti ir užtikrinti, kad šis įsigaliojimo atidėjimas būtų paskutinis.

Tikimės, kad valdantieji tesės savo žodį išplėsti Trišalės tarybos sudėtį ir taip užtikrinti darbo vietų kūrėjų ir darbuotojų atstovavimą.

Darbdavių organizacijos turi dalyvauti diskusijose lygiomis teisėmis. Į įstatymus gali būti įtraukiami tik tokie pakeitimai, kurie būtų suderinti su visomis suinteresuotomis šalimis, neaplenkiant darbdavių, ką yra pažadėjęs ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Taip pat labai svarbu susitarti ir įtvirtinti, kad darbo santykių lankstumas būtų esminis naujojo Darbo kodekso prioritetas.

Tik tokiu būdu sukursime prielaidas atlyginimų kilimui, investicijų pritraukimui ir ekonominės situacijos gerėjimui.

Šiandien Lietuvos žmonės emigruoja į tas šalis, kur darbo santykių reglamentavimas daug liberalesnis, turime tai sustabdyti.

Kad ir ką sutartume ateityje, šiandien turime konstatuoti, kad Darbo kodekso įsigaliojimo atidėjimas turės neigiamų pasekmių Lietuvai. Žala mūsų investicinei reputacijai jau padaryta, sąlygos ekonominei gerovei augti atidėtos.

Galime sulaukti ir finansinių pasekmių: po Seimo sprendimo padidėjo rizika, kad Europos Komisija nebepripažins socialinio modelio struktūrine reforma ir turėsime ją įgyvendinti karpydami išlaidas kitose srityse.

Finansinius praradimus verslas skaičiuoja jau šiandien. Naujasis Darbo kodeksas nukeliamas likus tik dviem savaitėms iki anksčiau planuoto įsigaliojimo. Tiek mažos, tiek didelės įmonės jau buvo pradėjusios rengtis naujajai tvarkai.

Per pastarąjį pusmetį verslas turėjo atlikti administravimo, dokumentų rengimo, sutarčių formų, IT sistemų pakeitimus, tačiau šių išlaidų niekas jiems nekompensuos. Taip pat prisidėjo darbuotojų mokymai, įvairūs seminarai, vidinės tvarkos pokyčiai ir su darbo tarybų steigimu susiję klausimai. Iki metų pabaigos verslas privalėjo atlikti labai daug namų darbų.

Į namų darbus dėl Darbo kodekso rimtai turi žiūrėti ir naujasis Seimas su Vyriausybe, nes ir Vyriausybės programoje yra įsipareigoję imtis lanksčių darbo formų prieinamumo didinimo, siekti, kad darbo santykių reglamentavimas būtų subalansuotas ir konkurencingiausias Rytų ir Centrinėje Europoje, išlaikyti darbuotojų ir darbdavių interesų balansą.

Kad Darbo kodeksas nebebūtų daugiau atidedamas, turime visus pakeitimus aptarti ir suderinti iki Seimo pavasario sesijos pradžios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)