2007-aisiais tapusi finansų ministre Ch. Lagarde nusprendė leisti arbitražui išspręsti B.Tapie ir valstybinio banko „Credit Lionnaise“ ginčą dėl bendrovės „Adidas“ pardavimo. Moteriai buvo iškelti kaltinimai dėl aplaidumo, nes ji neužginčijo išmokos – labai naudingos B.Tapie, bet žalingos valstybei.
Penktadienį 60-metė Ch.Lagarde teisme tvirtino, kad elgėsi sąžiningai patvirtindama stulbinamos 404 mln. eurų sumos išmokėjimą B.Tapie.

„Šioje byloje, kaip ir visose kitose bylose, aš veikiau pagal suteiktus įgaliojimus ir žinodama faktus; ir mano vienintelis tikslas buvo ginti bendrąjį interesą“, – anksčiau sakė verslo teisės žinovė Ch.Lagarde teisme.


Kaip anksčiau buvo rašyta, jeigu TVF vadovė būtų pripažinta kalta, jai grėstų vieneri metai laisvės atėmimo bausmė ir 15 tūkst. eurų bauda.


Tuo tarpu TVF užtikrina visišką palaikymą savo vadovei, tačiau organizacijos reputacijai nuosprendis gali gerokai pakenkti.

Ch. Lagarde teisiama Respublikos teisingumo teisme, kuris nagrinėja ministrams iškeltas bylas.


Išbandymas šeimai


Penktadienį TVF vadovė sunkiai tvardė ašaras, kai pareiškė, kad šis teismas yra jos šeimos „išbandymo“ kulminacija.

Anksčiau prokuroras pareiškė nemanąs, jog Ch. Lagarde bus nuteista, nes įrodymai jai pareikštiems kaltinimams paremti yra per silpni.

„Per posėdžius nebuvo paremtas ir taip labai silpnas kaltinimas“, – sakė Jeanas-Claude'as Marinas (Žanas Klodas Marinas) teisme.

Prokuratūra siūlo neperduoti šios bylos teismui.


C. Lagarde valstybės išmoką B. Tapie paskyrė 2008 metais.

Magnatui B. Tapie, kuris reiškė paramą tuometiniam Ch. Lagarde viršininkui Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), po ilgos teisinės kovos buvo nurodyta išmoką gražinti.

Jis pardavė „Adidas“ bankui „Credit Lyonnais“ už 315,5 mln. eurų atitikmenį. Po metų bankas pardavė pirkinį už 701 mln. eurų, todėl B.Tapie iškėlė pretenzijas dėl apgavystės.
Ch.Lagarde teismui sakė, kad ji pasitikėjusi savo pavaldinių sprendimu proceso metu ir nedalyvavo kai kuriose derybose ministerijoje bei prezidentūroje.

Kaip TVF vadovė Ch.Lagarde suvaidino svarbų vaidmenį derybose dėl finansinės pagalbos Graikijai bei priėmė reikalingas reformas, kad jos vadovaujama įstaiga, kurioje dominuoja JAV ir Europa, atspindėtų augančią Kinijos globalią įtaką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)