Kalbėdamas prieš susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel, reikalaujančia, kad skolose skendintys Atėnai laikytųsi griežtos ekonominės disciplinos, A. Tsipras sakė, jog graikai nusipelnė, kad su jais būtų elgiamasi „teisingai“.

„Mes norime, kad krizės žaizdas išsigydytų ... visi, kurie tiek daug paaukojo dėl Europos ir Europos stabilumo“, – sakė premjeras žurnalistams.

Pasak jo, teisingumas – tai yra „padrąsinantys Europos partnerių sprendimai, kad mes neleistumėme Graikijai vėl nugrimzti į nestabilumą“.

Graikijos parlamentas ketvirtadienį pritarė, kad mažesnes pensijas gaunantiems pensininkams būtų skirta vienkartinė išmoka, dėl kurios gali dar padidėti įtampa šalies santykiuose su griežtai nusiteikusiais Europos kreditoriais, Atėnus kaltinančiais įsipareigojimų dėl griežto taupymo nepaisymu.

Pagal šią priemonę, apie kurią kairiųjų premjeras A. Tsipras paskelbė praėjusią savaitę, toms vienkartinėms išmokoms bus skirta 617 mln. eurų.

Į A. Tsipro planus, be išmokos pensininkams, taip pat buvo įtrauktas pardavimo mokesčio sumažinimas problemų dėl migracijos patiriančiose Graikijos salose.

Penktadienį A. Tsipras pabrėžė, kad „saloms tenka sunki našta ir be ekonominės krizės“.

Atėnai sako, kad išmoka pensininkams bus skirta iš susidariusio 1 mlrd. eurų mokestinių pajamų perviršio, tačiau Europos kreditoriai pareiškė, kad šis Graikijos sprendimas kelia „didelį susirūpinimą“ dėl įsipareigojimų, kuriuos šalis prisiėmė pagal tarptautinės pagalbos programą, „įgyvendinimo ir esmės“.

Eurogrupės vadovo Jeroeno Dijsselbloemo atstovas spaudai trečiadienį pareiškė, kad euro zona stabdo Atėnų skolų naštos mažinimo priemones, apie kurias buvo neseniai paskelbta, nes nebuvo išsamiai informuota apie A. Tsipro išmokos planus.

A. Merkel kol kas viešai neišreiškė savo nuomonės dėl graikų pensijų priemokų, tačiau pabrėžė, kad sprendimą dėl finansinės pagalbos Graikijai priims tik Europos Centrinis Bankas, Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas.

Ji sakė, kad susitikime su A. Tsipru jie „tikrai aptars“ pagalbos Graikijai programą ir tai, kaip jis vertina padėtį savo šalyje.

„Mūsų pokalbiai ne visada būna lengvi, bet jie visada būna nuoširdūs, tiesūs ir išsiskiria troškimu pasiekti rezultatų“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)