Skaitytojo paklaustas, kaip žada skatinti smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrą, politikas priminė, kad jų programoje aiškiai numatytas ketinimas mažinti stambių prekybos tinklų koncentraciją.

„Tai sunki tema, nes jie labai stipriai įsitvirtino rinkoje. Tačiau, manau, kad savivaldos įgalinimas yra labai aiškus kelias. Tikrai nenorėčiau žadėti kažkokių priemonių, nes tai yra ūkio, socialinės apsaugos ir darbo, finansų ministrų atsakomybė, bet, manau, kad didesni įgaliojimai savivaldai, pavyzdžiui, taip pat ribojant prekybos vietų plėtrą, padėtų spręsti problemą“, – sakė T. Tomilinas.

Jo nuomone, turėtų brangti ir licencijos, suteikiančios teisę prekiauti alkoholiu. Šį klausimą politikas siūlo spręsti kuo greičiau, gal ir dar neįvedus kitų siūlomų priemonių dėl prekybos alkoholiu ribojimo.

„Prekybos tinklai moka itin mažus pinigus už alkoholio prekybos licenzijas. Apie 400 eurų viena konkreti „Maxima“ paskiria ir įgyja teisę visą gyvenimą prekiauti. O kiek ten apyvartos? Milijonai? Šimtai tūkstančių? Tokie pinigai yra per maži, kad būtų adekvatūs“, – stebėjosi politikas.

Jau po konferencijos DELFI T. Tomilinas patikslino, kad jam neatrodo normalu, kai už leidimą prekiauti alkoholiu mokama viena fiksuota suma, licencija suteikiama neribotam laikui ir nepriklausomai nuo to, kas vyksta toliau.

„Aišku, ji atimama, jei yra pažeidimai. Tačiau be to neribotam laikui išduodama. Tai nėra normalu. Tikriausiai mes žinome, kiek pajamų gaunama iš prekybos. To programoje nėra, nenoriu, kad būtų interpretuojama, bet, mano nuomone, normalu yra suteikti savivaldai laisvę tą mokestį didinti, mažinti, nustatyti atsižvelgiant į prekybos plotą, kitus objektyvius kriterijus“, – idėją plačiau paaiškino politikas.

T. Tomilinas sutiko, kad ši idėja greičiausiai nepatiks prekybos tinklams, tačiau įžvelgė, kad iš to gaunami papildomi pinigai būtų puikus šaltinis, kuris, pavyzdžiui, galėtų būti skiriamas spręsti socialines problemas.

„Galima tai padaryti dabar, kol įvesime (kitas priemones – DELFI). Tačiau kol kas teisės aktai nėra rengiami, esu užimtas Darbo kodekso klausimais. Tą mintį mes seniai turėjome, yra specialistai, kurie su tuo dirba, galbūt pasiūlymas bus pateiktas per ministeriją, per Seimą – dar nežinau“, – aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)