Klausimą paskirtajam ministrui uždavęs liberalas Kęstutis Glaveckas pastebėjo, kad po išgirstos žinios žmonės svarsto su savimi nešiotis indus ar, „kaip buvo prie ruso, gerti iš rankų“.

K. Navickas sakė, kad žinia apie vienkartinės taros apmokestinimą gimė iš jo neparties – išskrido žvirbliu, o jaučiu sugrįžo.

„Aš, pristatydamas tą idėją, pristatinėjau atliekų tvarkymo hierarchiją, kad pirmasis ir geriausias atliekų tvarkymo tikslas – atliekų vengimas. Be įvairių priemonių, viena jų, ką jūs ir pasakėte – galima tiesiog pačiam apsispręsti, įmonės gali apsispręsti keisti ir pasiūlyti aplinkai palankesnius sprendimus. Mes tą pirmiausia ir siūlome“, – kalbėjo K. Navickas.

Jo aiškinimu, jei norime mažesnių sąvartynų, mažesnės apimties deginimo įmonių, reikalingas ir visuomenės solidarumas, kad atliekų mažėtų.

„Vienas variantų buvo pasakytas toks stiprus mokestis, bet ne mokesčio įvedimas esmė, o pristatymas, kaip mes įsivaizduojame atliekų tvarkymo hierarchiją“, – aiškino K. Navickas.

Kęstutis Navickas

„Tokie dalykai, kaip vienkartiniai puodeliai – mados ir prabangos produktai – turėtų būti tinkamai apmokestinami, kad nesinorėtų jais naudotis arba naudojimasis jais jaustųsi finansiškai. Tai nebūtų didelis atliekų kiekis, bet toks apmokestinimas psichologiškai auklėtų“, – Seimo konservatorių frakcijoje pirmadienį sakė K. Navickas.

Vėliau agentūrai BNS K. Navickas sakė, kad toks mokestis galėtų atsirasti greitai – 2017 arba 2018 metais. „Kai pradėsime dirbti, o pirmiausia kibsime į darbus su atliekomis, tai tikiuosi, kad labai greitai pamatysime. Gal ir anksčiau (negu 2018 metais – BNS)“, – teigė K. Navickas, pasak kurio, „puodelio“ mokestis galėtų būti „toks, kad jaustųsi – kad ir euras“.

Seimas antradienį sprendžia dėl naujosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kartu su Socialdemokratų partija suformuotos Vyriausybės programos. Seimui paprasta balsų dauguma pritarus programai, 17-oji Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė jau antradienį prisieks ir pradės eiti pareigas.

S. Skvernelio Vyriausybė savo siekiu įvardija darnos, kaip pamatinio tikslo, kūrimą. „Darną tiek individualiame – žmogiškajame lygmenyje, tiek visuomenės, valstybės ar atskiros ūkinės veiklos srityje mes matome kaip tikslą, kurį turime pasiekti. Darnią Lietuvą kurti mes siūlome penkiais lygmenimis – darnus žmogus, darni visuomenė, darnus švietimas ir kultūra, darni ekonomika bei darnus valstybės valdymas“, – teigiama Vyriausybės programos projekte.

Programoje pažymima, kad „vis dėlto daug Lietuvos gyventojų savo šalyje nesijaučia laimingi. Tą liudija ir savižudybių, priklausomybių, smurto bei skurdo mastai, žemas pilietinės galios indeksas. Grėsmingiausia nepasitenkinimo gyvenimu Lietuvoje išraiška – nedidelis gimstamumas bei masinė emigracija“.

Vyriausybės sudėtis

S. Skvernelio kabinetą sudaro 11 LVŽS bei trys socialdemokratų deleguoti atstovai. Dauguma naujosios Vyriausybės narių yra nepartiniai.

Aplinkos ministru skiriamas Lietuvos aplinkosaugos organizacijų koalicijai vadovavęs Kęstutis Navickas, energetikos – Lietuvos energetikos atašė Briuselyje pareigas ėjęs Žygimantas Vaičiūnas, finansų – Lietuvos banke dirbęs Vilius Šapoka, krašto apsaugos – užsienio reikalų viceministro pareigas iki šiol ėjęs diplomatas Raimondas Karoblis, kultūros – aktorė, vertėja, kultūros diplomatė Liana Ruokytė-Jonsson.
Socialinės apsaugos ir darbo ministru taps iki šiol Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ organizacijai vadovavęs socialinių mokslų ekspertas Linas Kukuraitis, susisiekimo ministru – ekonomistas Rokas Masiulis, kadenciją pabaigusioje socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje dirbęs energetikos ministru.
Sveikatos apsaugos ministro pareigas eis biomedicinos mokslų daktaras profesorius, Seimo narys Aurelijus Veryga, švietimo ir mokslo ministrės – ligšiolinė MOSTA vadovė Jurgita Petrauskienė, teisingumo ministrės – Mykolo Romerio universiteto teisės profesorė Milda Vainiutė. Ūkio ministru taps socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius, dėl ministro portfelio atsisakęs Jonavos rajono mero posto. Užsienio reikalų ministru antrą kadenciją iš eilės dirbs socialdemokratas Linas Linkevičius.
Vidaus reikalų ministerijai vadovaus buvęs Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Eimutis Misiūnas, Žemės ūkio ministerijai – buvęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas, ūkininkas „valstietis“ Bronius Markauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)