Rinkiminės kampanijos metu jis žadėjo tapęs prezidentu perduoti verslo imperijos kontroliavimą į dukters Ivankos ir jos brolių Dono ir Eriko rankas.

Vis tik toks jo planas sulaukė aršios kritikos dėl galimų rimtų interesų konfliktų, rašo BBC. Taigi kokios šios rizikos, neišvengiamai iškilsiančios, jei D. Trumpui bus leista atlikti tokius pertvarkymus?

Anonimiškas turto valdymas

Visų pirma svarbu pabrėžti, kad nėra jokio jam taip pasielgti kliudančio įstatymo. Ankstesni JAV prezidentai, pradedant Lyndonu B. Johnsonu, išvengdavo bet kokios kritikos dėl netinkamumo perleisdami turimą turtą į anoniminių valdytojų rankas.

Tai reiškia, kad prezidentas atsisako teisės valdyti savo turtą asmeniškai, o šią užduotį patiki nepriklausomiems valdytojams.

L. B. Johnsonui šį klausimą teko spręsti 1963 m., kai jam JAV prezidento postas teko po nužudyto Johno F. Kennedy. Kartu su žmona Lady Bird L. B. Johnsonui priklausė televizijos stotis KTBC Teksase ir jis, norėdamas išvengti bet kokių galimų nesklandumų ir nepageidaujamas jos parduoti, turėjo ieškoti išeities.

1978 m. priimtas Valdžios etikos aktas – dokumentas, kuriame pateikiamos taisyklės dėl aklos nuosavybės. Tiesa, šalies prezidentams tai netapo jokia prievole, o tik visiškai savanoriška galimybe.

D. Trumpas yra kalbėjęs apie galimybę paversti savo sukauptus turtus „akląja nuosavybe“, tačiau vėliau nuomonę pakeitė ir informavo, kad atsakingi už jo įmonę taps trys vyresnieji jo vaikai.

„Nežinau, ar tai būtų akloji nuosavybė, jei Ivanka, Donas ir Erikas valdytų turtą, - anksčiau šiais metais sakė D. Trumpas. – Nežinau, ar tai yra akloji nuosavybė.“

„Vis tik aš turbūt perleisiu teisę valdyti turtą savo vaikams ir visiškai į šį reikalą nesikišiu“, - patikino jis.

Bet kuriuo atveju, net jei D. Trumpas tiesiogiai nebekontroliuotų šių turtų, kažin ar būtų galima tikėtis, kad jis pamirš apie juos, taigi jis liks pažeidžiamas, o jo politiniai sprendimai galimai bus skirti jo verslo interesams tenkinti.

Pajamos iš užsienio

Egzistuoja ir dar viena kliūtis: JAV konstitucijoje numatomas punktas, potencialiai galintis apsunkinti D. Trumpo gyvenimą.

Kalbant konkrečiau, šios šalies konstitucijoje įtvirtintas lygybės idealas, o tai savo ruožtu neleidžia JAV būti veikiamoms užsienio galių įtakos, kuri galimai šiems idealams keltų pavojų.

Dar tai reiškia, kad aukšto rango valdininkai neturėtų turėti jokių pajamų šaltinių užsienio šalyse. Ar ši taisyklė turėtų būti taikoma D. Trumpo verslo imperijai, turinčiai konkrečių ryšių su kitais verslo subjektais užsienio šalyse, pradedant Panama ir baigiant Stambulu?

Teoriškai taip, tačiau tikėtina, kad viskas priklauso nuo mažytės frazės „Kongreso sutikimu“. Bet koks sandoris su užsienio įmone ar tokio pobūdžio „dovana“, turėtų tapti priežastimi pradėti tyrimą Kongrese dėl galimo konstitucijos pažeidimo, o šiam procesui įsisukus viskas galimai baigtųsi apkaltos procesu.

Vis dėlto praktiškai respublikonų kontroliuojamas Kongresas kažin ar apsunkintų gyvenimą D. Trumpui, kuris yra tos pačios partijos atstovas. Nepaisant palankių aplinkybių D. Trumpas negali būti tikras, kad jam pavyktų lengvai išsisukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)