Britų nacionalinės valiutos vertės kreivė kilstelėjo aukštyn ir pasiekė aukščiausią ribą per mėnesį. Nuo birželio 23-iosios referendumo žemyn nuosekliai kritęs svaro sterlingo kursas dugną pasiekė spalį, kai euro kainavo 1,10-1,11 euro bei 1,23 JAV dolerio. Toks santykis, labai nežymiai svyruodamas, laikėsi pastarąsias kelias savaites.

O penktadienį šoktelėjo aukštyn. Tiesa, nedaug – vos 1,6 procento: lapkričio 4-ąją svaras sterlingas kainuoja 1,13 euro.

Tačiau net ir toks nedidelis šuoliukas po ilgalaikio smukimo finansų rinkas nuteikė pozityviai, tikimasi, jog artimiausiu metu kurso kilimas nesustos.

Neabejojama, kad tokias permainas valiutų rinkoje sukėlė ketvirtadienį Londono aukštajame teisme paskelbtas sprendimas JK vyriausybę dėl „Brexit“ tartis su parlamentu. Nors šalies premjerė tikina, jog planas nesikeičia ir derybos su ES dėl pasitraukimo prasidės kitų metų kovą, finansų pasaulyje net ir toks sprendimas laikomas geru ženklu.

Be to, atsirado ir spekuliacijų: teigiama, kad pakilimas laikinas, tad dabar verta pirkti eurus ir už juos vėliau pirkti svarus sterlingus, kai šių vertė vėl nukris ir bus galima įsigyti didesnį jų kiekį už tą pačią sumą.