„Žinote, pone Jakeliūnai, kas kartais atsitinka herojams ir jų pasekėjams šioje šalyje – jie krenta (angl. You know, Mr. Jakeliūnas, what sometimes happens to heroes and their followers in this country – the fall down)“, – rašoma DELFI gautame S. Jakeliūno ir tuometinio „Swedbank“ vadovo Stokholme Mihaelo Wolfo susirašinėjime.

Laiškuose, kuriuos perdavęs šaltinis prašė būti neįvardintas, daugiausiai kalbama apie banko „Prime“ būsto paskolų kainodarą prieš ir po euro Lietuvoje įvedimo.

Prieš tai minėtą sakinį neįvardintas „Lawin“ (dabar „Valiunas Ellex“) advokatas pasakė susitikime, kuriame dalyvavo „Swedbank“ banko Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė, Investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė, S. Jakeliūnas ir „Lawin“ advokatas.

Informavo „Swedbank“ vadovybę

DELFI iš viso gavo tris S. Jakeliūno laiškus M. Wolfui. Juose „Swedbank“ vadovas raginamas nekeisti „Prime“ paskolose esančio Šalies ekonomikos rodiklio (ŠER), taip užtikrinant, kad jų kaina po euro įvedimo nepadidėtų.

Iš laiškų matyti, kad „Swedbank“ iš pradžių dvejojo ir norėjo ŠER suprastinti. S. Jakeliūnas dėl to 2014 metų spalio 31 dieną (penktadienį) parašė laišką, kuriame papasakojo susitikimo detalių ir teigė, kad jei bankas savo pozicijos nepakeis iki lapkričio 2 dienos (pirmadienio), tada jis imsis atitinkamų veiksmų.

Pavyzdžiui, kvies verslo asociacijas ir kai kurias valstybės institucijas pašalinti „Swedbank“ iš geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo ir praneš apie tai spaudos konferencijoje.

Lapkričio 3 dieną, po to, kai jo reikalavimas neįgyvendinamas, S. Jakeliūnas persiuntė visą susirašinėjimą su M. Wolfu „Swedbank“ vykdomajam komitetui.

Lapkričio 5 dieną „Swedbank“ išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame informavo, kad paskolų kaina po euro įvedimo pasirinkusiems „Prime“ būsto paskolų kainodarą litais nedidės.

DELFI jau rašė, kad viena iš S. Jakeliūno pasitraukimo iš premjero patarėjo pareigų, A. Butkevičiaus teigimu, buvo jo nekorektiškas laiškas M. Wolfui. S. Jakeliūnas atsistatydino 2015 metų sausio 1 dieną.

Tapatybės neatskleidžia

Kaip savo laiške paaiškina S. Jakeliūnas, R. Skyrienė minėtame susitikime dalyvavo todėl, kad „Swedbank“ priklauso Investuotojų forumui ir jis vyko jo patalpose.

DELFI bandė sužinoti, kas yra grasinimą primenantį sakinį pasakęs „Lawin“ advokatas.

„Laikomės pozicijos nekomentuoti viešojoje erdvėje išsakomų nuomonių ar požiūrio“, – į užklausą atsakė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

„Valiunas Ellex“ komunikacijos projektų vadovė Agnė Daunytė nurodė, kad informacijos apie „Swedbank“ konsultavusį advokatą suteikti negali remiantis Advokatūros įstatymu.

Advokato vardo nenurodė ir pats S. Jakeliūnas. „Jeigu tada neįvardijau, tai ir dabar nenorėčiau“, – sakė jis.

Nebijos ir dabar

S. Jakeliūnas teigė, kad darbo premjero patarėju metu daugiau panašių užuominų nebuvo sulaukęs.

„Nepamenu, kad kažkas daugiau būtų taip... Čia toks grasinimas, užuomina. Aš taip interpretuoju. „Lawin“ advokatas, „Swedbank“ atstovaujantis taip komentuoja, tai aš galiu įvairiai interpretuoti“, – sakė jis.

LVŽS kandidatas į finansų ministrus teigė, kad visa ši istorija jam parodė, kad politikai, tas pats A. Butkevičius, bijo stambių finansų institucijų.

„Galima suprasti ar spėti kodėl. Taip, kaip jis tuomet laikėsi. Jis man netrukdė, bet skambindavo ir klausdavo, ką tu čia darai, skambini, rašai“, – pasakojo S. Jakeliūnas.

„Politikai, bent jau kai kurie, į tas finansų institucijas žiūri kaip į kažkokius šamanus, kurie mums reguliuoja gyvenimą, ekonomiką plėtoja. Kadangi čia dar tarptautinis „Swedbank“, skandinaviškas bankas, kuris 2009 metais būtų užsilenkęs, jei ne jų finansų ministras su paketu pagalbos garantijų. Prieš tokį banką lankstytis arba jam pataikauti – labai keista“, – kalbėjo pašnekovas.

S. Jakeliūnas DELFI sakė, kad jei politikai arba jų patarėjai negali problemų spręsti tokiu būdu (kaip darė jis), tada jie negali valdyti valstybės.

„Praėjo beveik dveji metai, ateiname ir bandysime kitaip spręsti tuos reikalus. Nežinau, ar pavyks – pažiūrėsim. Jei tada nebijojau, tai dabar tikrai nebijosiu nieko“, – sakė S. Jakeliūnas.

Premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis sakė, kad A. Butkevičius situacijos nekomentuos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (510)