Savo du kartus per metus teikiamoje ataskaitoje TVF perspėja apie vadinamuosius „vidutinės trukmės laikotarpio“ pavojus tiek besivystančiose, tiek išsivysčiusiose šalyse. Ypač nerimaujama dėl situacijos Europoje, Japonijoje ir Kinijoje.

Tiesa, Fondas pažymi, kad rizikos trumpuoju laikotarpiu sumažėjo nuo balandžio, kai buvo pateiktas pasaulinio finansinio stabilumo įvertinimas.

Spaudimas besivystančioms šalims atslūgo, teigiama ataskaitoje. Augančios žaliavų kainos (nors vis dar palyginti žemos) palaikė rinkas ir sušvelnino netikrumą dėl Kinijos perspektyvų artimiausiu laikotarpiu.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad investuotojus nustebino britų referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) rezultatai, bet politinį sukrėtimą rinkos atlaikė. Jos išlaikė, TVF terminais, „šį rimtą streso testą“.

Tačiau vertindamas ateities perspektyvas, TVF įžvelgia augančias rizikas, kurių pagrindinis veiksnys, anot TVF, yra bankų pelningumas.

Gera žinia ta, kad bankai tam tikra prasme yra stipresni nei buvo iki finansų krizės, teigiama TVF ataskaitoje. Bankai turi daugiau kapitalo, savotišką finansinį buferį, padedantį jiems išgyventi nuostolius. Jų likvidumas pagerėjo, o tai reiškia, kad bankai turi daugiau galimybių įveikti sunkumus, jeigu staiga prireiktų rasti lėšų. Vis dėlto, bankams sunkiai sekasi dirbti pelningai. Silpnas pelningumas apsunkina jų galimybes didinti kapitalą, kaip ir plėsti kreditavimą verslo įmonėms bei individualiems vartotojams. Kai kuriuos euro zonos bankus slegia probleminių paskolų našta. Ataskaitoje nurodoma, kad Italijos bei Portugalijos bankai susiduria su rimtais pelningumo ir kapitalo lygio iššūkiais.

TVF taip pat perspėja ir dėl Japonijos bankų bei jų plėtros užsienio rinkose – tai lemia ekonominis silpnumas ir itin žemos palūkanų normos jų vidaus rinkoje.

TVF ataskaitoje taip pat perspėjama dėl pensijų fondų ir draudimo bendrovių, kurių situacijai taip pat kenkia stabiliai žemos palūkanų normos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją