Bankininkai nepastebėjo juntamo sulėtėjimo rinkose

Apie tai trečiadienį praneša „Reuters“, remdamasi finansinių paslaugų sektoriaus aukšto rango pareigūnais.

Bankai rengia scenarijų planus, pagal kuriuos numatoma perkelti operacijas į žemyninę Europą, tuo atveju, jeigu Jungtinė Karalystė nesusitartų dėl prieigos prie bendros bloko rinkos po „Brexit“.

„Esminio neigiamo poveikio, manyčiau, nepastebima“, – sakė JAV banko „Bank of America Merrill Lynch“ Europos padalinio vadovas Alexas Wilmotas-Sitwellas.

„Kol kas ryškaus poveikio veiklai nepastebime“, – Lordų rūmams sakė HSBC direktorių tarybos pirmininkas Douglas Flintas.

Jungtinės Karalystės bankams būtinas ES „pasas“, kad galėtų aptarnauti klientus iš kitų bloko šalių. Kreditoriai nerimauja dėl to, kad Jungtinei Karalystei pasitraukus iš ES, JK bankai gali prarasti tokią teisę.

Pasak D. Flinto, finansiniam stabilumui gali kilti grėsmė, jei „prasidės žaidimai su operacijomis, kurias galima vykdyti iš bendro centro.

„Finansų sektorius – ne „Lego“ konstruktorius, kai galima traukti ir kaitalioti detales, nedarant įtakos klientams bei finansiniam stabilumui“, – sakė A. Wilmotas-Sitwellas.

Anot „Allianz Global Investors“ pirmininko pavaduotojos Elizabeth Corley, sektoriuje esama tam tikro atsargumo dėl laisvo lėšų srauto krypties.

Visi trys sektoriaus atstovai išskyrė Londono pranašumus, susijusius su galimybe teikti platų spektrą finansinių paslaugų iš bendro centro, – pasak jų, tai supaprastina procedūras ir daro jas pigesnes klientams visoje Europoje ir už jos ribų.

Eksperimentai su Londono finansine „ekosistema“ taip pat gali kelti grėsmę finansiniam stabilumui ir niekais paversti naujas taisykles, kurias finansų priežiūros institucijos įvedė po 2007-2009 m. finansų krizės, pareiškė D. Flintas.

Bedarbių skaičius Didžiojoje Britanijoje sumažėjo

Jungtinėje Karalystėje bedarbių skaičius per gegužės-liepos mėnesius nežymiai sumažėjo ir siekė 1,63 mln. žmonių. Tokia statistika rodo, kad „Brexit“ padariniai“ šalies darbo rinkoje kol kas nejuntami. Apie tai trečiadienį informuoja naujienų tarnyba BBC, remdamasi naujausiais Nacionalinės statistikos agentūros (NST) duomenimis.

Lyginant su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, šalies nedarbo lygis sumažėjo nuo 5,5 iki 4,9 proc.

Užimtumo lygis pasiekė rekordines aukštumas – 74,5 proc.

Per tris mėnesius iki šių metų liepos pabaigos, palyginti su 2015 m. tuo pačiu laikotarpiu, vidutinis savaitinis darbo užmokestis, įskaičiavus premijas, išaugo 2,3 procento, praneša NST. Šis rodiklis vis dar aukštesnis už infliacijos lygį, kuris rugpjūtį siekė 0,6 procento.

J. Dysonas: pasitraukimas iš ES išlaisvins JK ekonomiką

Vienas iš sėkmingiausių Jungtinės Karalystės (JK) verslo lyderių seras Jamesas Dysonas pareiškė, kad pasitraukimas iš Europos Sąjungos išlaisvins šalies ekonomiką, informuoja BBC.

Anot J. Dysono, Europos Sąjungai taikyti tarifus Jungtinės Karalystės prekėms būtų „savižudiškas žingsnis“, nes šalis iš ES importuoja 100 mlrd. svarų daugiau nei eksportuoja.

„Jie [ES] tikrai neblokuos britų importo, o jeigu ir įvestų importo muitą, šis mokestis yra gana nedidelė suma, palyginti su valiutų svyravimais“, – sakė seras J. Dysonas, britų įmonės „Dyson“ steigėjas, rėmęs britų pasitraukimą iš ES.

Jamesas Dysonas

„Jie tikrai netaikys importo muito – tai būtų jiems savižudiškas žingsnis. Aš dėl to visiškai nesijaudinu. Mes labai gerai sutariame su Europa, eksportuojame į Europą, ji sudaro 16 proc. mūsų [„Dyson“ bendrovės] pasaulinės rinkos. Be to, yra labai įdomių rinkų už Europos ribų – Tolimųjų Rytų rinkoje verslas plečiasi fenomenaliu greičiu“, – sakė verslininkas.

Britų įmonė „Dyson“ – gerai žinoma įvairiose pasaulio šalyse kaip įmonė gaminanti aukštos kokybės buitinę techniką.

J. Dysonas pareiškė, kad neturėtų būti jokio kompromiso dėl narystės bendroje rinkoje ir kad Jungtinei Karalystei būtų daug geriau, jei nebebūtų varžoma jokių ES taisyklių.

„Mano nuomone, turėtume visiškai pasitraukti iš bendrosios rinkos, – sakė jis. – Jeigu Europa norės palaikyti su mumis laisvosios prekybos santykius, tuomet puiku, jeigu ne – nepalaikysime. Mes galime patys steigti savo įstatymus ir nustatyti būsimą savo strategiją, savo prekybinius sandorius su kitomis pasaulio šalimis. Aš džiaugiuosi, tai yra išsilaisvinimas, nuostabi galimybė mums visiems“, – kalbėjo seras J. Dysonas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)